Nyhet

Bosch har utvecklat snabbtest för Covid-19

Foto: Bosch.

Coronaviruset SARS-CoV-2 sätter just nu stor press på sjukvårdsinstitutioner världen över. En förmåga att kunna diagnostisera viruset snabbt är vitalt för att kunna stoppa den exponentiella spridningen som finns i många länder. Bosch har på bara sex veckor utvecklat ett  nytt, fullt automatiserat snabbtest för Covid-19 som kan hjälpa medicinska institutioner med snabbare diagnoser. Det snabba molekylära testet är sprunget ur Bosch Healthcare solutions Vivalytic analysmaskin:

“Vi vill att Boschs snabba Covid-19 test ska spela en stor roll i att bromsa coronapandemin så fort som möjligt. Det kommer snabba upp möjligheten att identifiera smittade och därmed även isolera dessa” säger Bosch koncernchef Dr Volkmar Denner.

Upptäcker snabbt infektion

Snabbtestet kan upptäcka en SARS-CoV-2 coronavirus infektion på patienter på under 2,5 timme- mätt från den tiden som provet är taget fram tills dess att resultatet kommer. En annan fördel med snabbtestet är att det kan genomföras på plats och behöver därmed inte transporteras till olika labb, vilket sparar tid. Det innebär också att patienter snabbt kan få ett svar på deras nuvarande hälsotillstånd, medan de som är infekterade snabbt kan bli identifierade och isolerade. De nuvarande testerna innebär att patienter ibland måste vänta en till två dagar innan de kan få ett svar.

Diagnostiserar flera lungpatogener samtidigt

Testet som Bosch utvecklat är inte bara det första automatiserade molekylära diagnostestet på marknaden utan kan även på samma gång diagnostisera nio stycken andra lungsjukdomar, där influensa A och B är några av dem.

Boschs snabba COVID-19-test är resultatet av ett samarbete mellan Bosch Healthcare Solutions-dotterbolag och det nordirländska medicintekniska företaget Randox Laboratories Ltd. Det nyutvecklade testet kommer att finnas tillgängligt i Tyskland från och med början av april, andra marknader i Europa och på andra håll i världen kommer att följa.