Nyhet

Från biltillverkning till respiratorer

Foto: Seat.

SEAT ställer nu tillfälligt om produktionslinan för SEAT Leons framvagn för att istället tillverka automatiserade respiratorer till den spanska sjukvården.

Produktionslinan för SEAT Leon på anläggningen i Martorell är näst intill oigenkännlig. Idag tillverkas inte längre bilar, istället tillverkar man respiratorer för att stötta sjukvården mitt i den pågående COVID-19 krisen. Från produktion av bilar till respiratorer på rekordtid är resultatet av det intensiva arbetet hos de många anställda inom SEAT.  ”Motivationen för alla som deltar i detta projekt är att vi med vår kunskap kan massproducera utrustning som räddar liv”, förklarar Nicolás Mora från SEATs Produktionsanläggning i Martorell.

Viktigt initiativ

Sedan början av Covid-19 utbrottet har SEAT inlett flera initiativ för att bekämpa spridningen av viruset. Framförallt fokuserade man på att producera material och enheter med hög efterfrågan inom sjukvården, exempelvis respiratorer. Ett team av ingenjörer arbetade intensivt med att utforma flera prototyper, totalt 13 stycken, tills de kom fram till den slutgiltiga modellen.

Vindrutetorkaren en avgörande del

Projektet tar form med delar från en växellåda utvecklad av SEAT och en modifierad vindrutetorkarmotor. Målsättningen var att göra respiratorer av högsta kvalitet, och resultatet är OxyGEN. Designad tillsammans med Protofy.XYZ och monterad i SEATs fabrik.

Omställning av produktionslinan. 150 anställda från olika områden i verksamheten har bytt ut sina vanliga arbeten för att istället sätta ihop respiratorer där delar av SEAT Leon brukade produceras. ”Att ta en produktionslina som tillverkar hjälpramar, en bildel, och anpassa den till att tillverka respiratorer har varit en lång, svår process som involverar många delar av företaget och vi lyckades göra det på en rekordtid på en vecka”, säger Sergio Arreciado från avdelningen för processteknik på SEAT. Varje respirator har mer än 80 elektroniska och mekaniska delar och genomgår en noggrann kvalitetskontroll med ultraviolett ljussterilisering.

Utförliga tester

För närvarande genomgår respiratorn utförliga tester som en del av godkännandeprocessen. Samtidigt fortgår arbetet vid produktionslinan tack vare de många anställda som outtröttligt arbetar med detta projekt. ”Bara vetskapen om att vi försökt hjälpa till att rädda ett liv gör allt arbete mödan värt”, säger Francesc Sabaté från R&D på SEAT.