Nyhet

Han är Sveriges bästa unga lastbilsförare

Daniel Kvist
Daniel Kvist från Linghem tog hem segern i SM för lastbilsförare. Foto: Liza Simonsson

Daniel Kvist från Linghem i Östergötland tog segern i SM för lastbilsförare i hård konkurrens med skickliga motståndare från hela Sverige. Avgörande var hans lugn och säkerhet i alla moment.

I april ställdes Yrkes-SM i Helsingborg in på grund av coronapandemin, men den 15-16 oktober genomfördes ändå TYA SM för unga lastbilsförare och unga flygmekaniker i samarbete med Linköpings kommun. Sju unga lastbilsförare tävlade i moment som backning med släp och manöverbana med lastbil. Alla tävlande visade stor skicklighet men det var Daniels förmåga att hålla nerverna i schack som gav honom titeln Sveriges bästa unga lastbilsförare 2020.
– Det känns fantastiskt bra. Jag tror att jag vann för att jag tog det lugnt och genomförde varje del sakta men säkert. Det spelar nog också roll att jag varit i branschen länge. Min pappa har ett åkeri så man kan säga att jag tränat på det här sedan barnsben.

Varför ville du bli lastbilsförare?

– Jag har alltid gillat stora fordon och maskiner. I dag kör jag maskintrailer vilket innebär nya utmaningar varje dag. Det gäller att ha huvudet med sig och fundera på hur man ska lastsäkra när lasten är tung och bred. Jag gillar också att yrket är fritt. Att man kan styra sig själv.

Du fick din utbildning på Vreta Utbildningscentrum, vad har du fått med dig från skolan?

– Det är en jättebra skola med engagerad personal och bra fordon. Jag har lärt mig hur mycket som helst!

Hur känns det att vara bäst i Sverige?

– Det är jättekul och en bedrift så klart, inte minst för mig personligen, men sen antar jag att man blir attraktiv på arbetsmarknaden också.

Vill ge dem chansen

Under TYA-SM i Linköping fick max 50 personer närvara på grund av coronapandemin, vilket är en stor skillnad mot vanliga Yrkes-SM som brukar locka tusentals åskådare. För TYA var det ändå viktigt att genomföra SM för både lastbilsförare och flygmekaniker i år.

– De här ungdomarna har kämpat för att kvalificera sig till SM så vi ville ge dem chansen att genomföra tävlingen. Att bli Sveriges bästa yrkesförare är ett stort plus i deras cv, säger Syréne Alphonse, projektledare på TYA.

På andra plats kom Richard Ryberg från Fristad och trea blev Hampus Högberg från Härnösand. Nästa Yrkes-SM är planerat till 2022 i Växjö.