Nyhet

Ny färjelinje ska ta 75 000 lastbilar från land till hav

För att inviga den nya färjelinjen anordnades en invigningsceremoni i Nynäshamns färjeterminal. Foto: Destination Gotland

Med den nya färjelinjen ger Rederi AB Gotland och Hansa Destinations både gods och passagerare ett ytterligare transportalternativ och möjliggör för minskade utsläpp med minst 20 procent genom en överflyttning av gods från land till sjö.

– Det känns väldigt spännande att vi nu är igång med vår nya färjelinje Hansa Destinations. Med Hansa Destinations får kunder nu ännu ett alternativ att frakta gods mellan Stockholmsregionen och norra Tyskland. När den nya linjen är fullt utvecklad kommer vi kunna förflytta över 75 000 lastbilar från land till hav årligen, vilket kommer minska utsläppen från transporterna, säger Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland.

Stöttas av ekobonus

Genom satsningen möjliggör Rederi AB Gotland och Hansa Destinations för överflyttning av gods från landtransporter till sjötransport, ett miljövänligare fraktalternativ som också stöttas av Sveriges regering med ekobonus. Överflyttning av godstrafik till sjövägen mellan Rostock och Nynäshamn kommer att minska utsläppen med minst 20 procent.

Invigningsceremoni

För att inviga den nya färjelinjen anordnades en invigningsceremoni i Nynäshamns färjeterminal den 30 augusti. Vid ceremonin deltog bland andra Per Bolund, vice statsminister och miljö- och klimatminister, Pia Berglund, nationell samordnare för inrikes sjöfart och ekobonus på Trafikverket, Fredrik Lindstål (C), styrelseordförande för Stockholms Hamnar och Harry Bouveng, Kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn kommun.

 

 

Källa: Destination Gotland