Artiklar

30 år med kabelborstar

Det är nu 30 år sedan företaget Treman i Ljusdal fick patent på Seeker kabelborstskopa, där borsten satt inbyggd och fälldes ut bak i en skopa. Jämsides med den tekniska utvecklingen och kundönskemål så föddes tanken på att ha borsten i gripen på allvar och namnet blev Greppo.

Att ha borsten i gripen istället visade sig bli ett rejält lyft. Nu kunde man kombinera borsten med andra redskap i fästet och då inte bara kabelskopor utan till exempel även asfaltsfräs, planerskopa, snöblad med mera.
– Därför kallar vi den för universalborste numera, berättar Sven Erik Nilsson på Treman. Borsten blev även betydligt mer behändig och billig, fullt möjlig att slänga in i kombin eller på flaket om den exempelvis ska på annat jobb och användas på en annan maskin.

Sopar direkt i skopan

Det som hängt med är förbreddningssatsen där två lösa borstelement snabbt och enkelt kopplas på var sida huvudborsten. Orginalbredden på cirka 38 centimeter för kabelschakt breddas då till cirka en meter och blir då ett bra redskap för uppstädning av till exempel arbetsplatsen.

Kunder kom snart på att om man, i det fall det går, vänder planerskopan bakfram med borsten på insidan så sopar man direkt i skopan. Denna fungerar då även som kastskydd vilket uppskattats speciellt vid städning i trånga stadsmiljöer med bilar och skyltfönster runt omkring.

Självriskbefrielse

– En annan sak som är värd att nämna är att den hos de flesta försäkringsbolag ger självriskbefrielse vid eventuell kabelskada, berättar Sven Erik Nilsson.

En av de entreprenörer som använder borsten vid kabelgrävning är Anders Blom på Dellenbygdens maskintjänst. För tillfället arbetar Anders med framgrävning av bränsleledningar som ska bytas på en bensinstation i Ljusdal.

– Det är mycket tidsbesparande att använda kabelborsten, då vi inte behöver ha personal som utför tidsödande och slitsamt manuellt arbete i schaktet, säger Anders Blom.

– Vid friläggning av bränsetankar i backen med mycket rör som under inga omständigheter får gå sönder är Greppoborsten ett ovärderligt redskap att använda som sparar enormt mycket tid, förklarar Anders Blom.

”Spadkillen” Joakim Olsson har nu kunnat ställa spaden större delen av tiden och istället ägna sig åt förberedelser och byta slangar och rör.

– Jag har fått en betydligt bättre arbetsmiljö, nu när borsten gör det tunga arbetet så kan jag ägna mej åt betydligt viktigare arbetsuppgifter.

 

AV: CATHARINA OLSSON-LINDH. FOTO: TREMAN