Nyhet

Svensk europaseger i Caterpillar Operator Challenge

Foto: Caterpillar

Pontus Eriksson är ny europamästare efter att ha blivit totalsegrare i Europafinalen i Caterpillars globala förartävling Caterpillar Operator Challenge. Pontus får nu representera Sverige i den prestigefyllda världsfinalen i Las Vegas vid mässan Conexpo i mars 2023.

Det var i mycket tuff konkurrens som Pontus tog hem totalsegern. Flera av de 19 finalisterna i den förra upplagan av världsfinalen i Operator Challenge deltog i Europafinalen, som avgjordes 4-6 oktober i Caterpillars Demo and learning center i Malaga.

– Det känns overkligt men fantastiskt roligt. Jag hade mina förhoppningar men vågade inte tro något förrän det var klart, säger Pontus.

Caterpillar Operator Challenge brukar kallas världens största förartävling inom bygg- och anläggningssektorn. Den anordnas i ett stort antal länder med tusentals deltagare. De bästa förarna gallras ut och tävlar mot varandra i den stora världsfinalen vid Conexpo i Las Vegas 14-18 mars 2023.

Sverige har visat goda resultat tidigare. Förra gången nosade Magnus Rundberg på en pallplats i Europafinalen och många andra förare har presterat mycket bra i de olika deltävlingarna.

– Vi ligger väldigt långt framme i Sverige. Att vara maskinförare har en unik yrkesstatus här jämfört med andra länder. Dessutom är vi vana och intresserade av att använda den teknologi som finns i entreprenadmaskiner. Det gör stor skillnad, menar Pontus.

Syftet med Operator Challenge är att uppmärksamma att det finns så många kompetenta maskinförare över världen. Via gemensamma moment testas förarnas skicklighet, precision, snabbhet, nyttjande av teknologier, beslutsförmåga och säkerhetsmedvetande.

Europafinalen i Malaga bestod av fyra deltävlingar:

  1. Att med en bandgrävmaskin använda maskinens 2D-grävsystem och schakta av toppen på en sandvall till en viss nivå på snabbaste tid.
  2. Att med hjullastaren Cat 982XE använda maskinens vågsystem för att så effektivt och snabbt som möjligt lasta bergkross på en dumper och nå en förutbestämd vikt.
  3. Att med materialhanteraren Cat MH3022 och en sorteringsgrip ta sig fram till en container för att lyfta ur bildäck, hänga upp dessa på en ställning och sedan lyfta ned dem tillbaka i containern.
  4. Att med traktorgrävaren Cat 432 putta tennisbollar med frontskopan och sedan med hjälp av det bakre grävaggregatet fiska upp en kätting med ett don och trä in detta i en stålkonstruktion. Den manövreras sedan i en bana utan att nudda vissa objekt och sätts sedan försiktigt ned vid ursprungspositionen på en metallplatta i en sandbädd.

Pontus fick en tuff start men tog snabbt revansch.

– Första tävlingsmomentet gick inte bra. Då kom jag bara tolva men sen vann jag både andra och tredje momentet. Då anade jag att chanserna var goda för att få åka till Las Vegas. I fjärde deltävlingen missade jag lite och fick ett tidstillägg. I den grenen slutade jag femma och det blev kanske lite onödigt spännande, berättar Pontus.

På kvällen sista tävlingsdagen presenterades resultaten i en resultatshow.

– När det visade sig att jag blev totalsegrare kändes det overkligt men väldigt roligt. När jag vann den svenska deltävlingen på Maskinmässan var jag bara nöjd över att få åka till Malaga och hade inte så mycket tankar på tävlingsresultatet. Men ju mer tiden gick desto mer taggad blev jag och när jag väl var på plats kände jag att alla hade samma mål och suget att vinna. Då var det oundvikligt även för mig att tänka på om jag kunde gå vidare till Las Vegas.

Pontus är 32 år och har mer eller mindre diesel i blodet.

– Min pappa ägde ett entreprenadföretag och jag är uppvuxen med grävmaskiner. Jag har arbetat som grävmaskinist i 10 år både som anställd och i egen regi men inte just nu. Jag har ett stort motorintresse oavsett om det är grävmaskiner, motorcyklar eller bilar.

Han lyfter även fram sin tidigare arbetsgivare som viktig.

– Jag har mycket att tacka mina chefer på Bäckström Stockholm. De ville få oss som förare att växa och tvekade aldrig på att skicka oss på nya utmaningar. Där utvecklades jag som förare och fick avancera på olika sätt. Det har betytt oerhört mycket, säger Pontus.

Att Pontus är en skicklig förare råder det inget tvivel om. Erfarenheten av Caterpillars maskiner är i det närmaste obefintlig.

– Antalet gånger jag kört en Caterpillar är nog lätt räknade på ena handens fingrar, avslöjar Pontus.

– Men jag är ganska van att köra olika maskiner och jag tycker Caterpillars maskiner var intuitiva och hydrauliken imponerande fin. Det gick därför lätt att komma in i körningen.

Efter succén i Malaga har tankarna flyttats till finalen i Las Vegas 2023.

– Det blir inte helt enkelt att förbereda sig eftersom det inte kommer att finnas mycket att gå på men jag ska läsa på lite mer om Caterpillars maskiner, deras olika system och funktioner.

Vad betyder segern för dig?

– Naturligtvis är det en stolthet men det känns också bra att få visa mina barn att det inte är så dumt att köra grävmaskin. Sen var det en skön revansch eftersom jag precis före Corona-pandemin vann den svenska finalen i en annan förartävling men då blev den internationella finalen inställd så jag kunde inte åka i väg.

För Pontus gav Caterpillar Operator Challenge i Malaga mersmak.

– Att uppleva hela eventet, Caterpillars anläggning i Malaga och träffa alla människor på plats var tio gånger bättre än jag kunde ana. Sen att jag vann var ju också helt fantastiskt.

 

 

Källa: Zeppelin Sverige