Nyhet

Cirkle K erbjuder 14 nya laddplatser för tung trafik i Norrlandsregionen

Nu har de ultrasnabba laddarna för tung trafik på Circle K:s station Kiruna Södra invigts. Laddarna tillhandahålls av ABB E-mobility, i ett partnerskap med syfte att driva på omställningen av tung trafik mot eldrift. Utöver Kiruna så öppnar Circle K samtidigt laddare för tung trafik även i Arvidsjaur och Gällivare, och senare i år i Jokkmokk. Totalt blir det 14 nya laddplatser för tung trafik i regionen.

Tidigare i år beviljades Circle K och TestInfra Sweden gemensamt stöd från Energimyndigheten, och i samarbete med ABB E-mobility och Vattenfall Eldistribution ökar man nu takten att bygga ultrasnabb laddning i Norrbotten. Vattenfall Eldistribution har möjliggjort anslutning till elnätet genom uppförandet av en ny elnätsstation i syfte att underlätta för ökad elektrifiering av tung trafik. De fyra laddstationerna kommer tillsammans att bilda ett nav för laddning i regionen, med totalt 14 laddplatser och en kapacitet på 360 kW per laddare.

– Att vi nu öppnar fler stationer med laddning för tung trafik på nya platser är en sann milstolpe, både för oss som företag, för transportbranschen och för regionen. Vi är väldigt tacksamma för det goda samarbete vi haft för att snabbt få de här laddstationerna på plats. Vår utbyggnad av laddplatser ska ligga före efterfrågan på elfordon och den här satsningen i Norrbotten visar just det, säger Lennart Olsson,
ansvarig för laddning tung trafik på Circle K.

En viktig aktör bakom projektet är biltestbranschens samverkansorganisation, SPGA, vars medlemmar bildat Circle K:s samverkanspartner TestInfra Sweden AB. SPGA-företagen hanterar vintertestning av såväl tunga fordon som personbilar. En normal testsäsong innebär det att cirka 4000 testfordon, varav hälften laddbara, ”gästar” vintertestregionen för att bli godkända innan lansering. Av dessa testas cirka 5–10 procent på allmänna vägar, vilket innebär 10 000 mil per dygn, resten testas och laddas innanför grindarna på någon av de cirka 30 testanläggningar som finns i regionen.

– Utvecklingen inom tunga fordon kommer att gå fort. Att få möjlighet till publik laddning i världsklass innebär inte bara att vi säkrar fortsatt expansion och nya jobbtillfällen i regionen utan i förlängningen även att svensk och europeisk fordonsindustri kan hålla sitt kvalitetsförsprång på en global marknad. Det kommer även att underlätta omställningen till hållbara transportlösningar i samhället, säger Michael Lindeman, ordförande TestInfra Sweden AB.

Alla fyra stationer är byggda utifrån ett lastbilsperspektiv, vilket innebär god svängradie samt att alla laddplatser kan nås från flera håll med olika sorters lastbilar. Bakom laddarna står ABB E-mobility, som är världsledande inom laddningsinfrastruktur för elfordon och försett marknaden med smarta och säkra laddlösningar i över tio år.

– Laddaren som vi sätter upp hos Circle K runt om i Sverige är en av världens snabbaste och kraftfullaste vilket kommer att ge lastbilschaufförerna allt de behöver för att ladda smart. Vårt mål är att påskynda elektrifieringen av transportsektorn och då behövs handlingskraftiga samarbeten som detta för att vi ska kunna skapa ett hållbart samhälle på riktigt, säger Eva Kvist Östgren, chef för ABB E-mobility i Sverige.

Utöver de nya laddarna erbjuder tre av de fyra stationerna full service med allt som behövs under laddpausen, såsom ett brett utbud av mat och dryck samt toaletter. Circle K sätter tillsammans med ABB E-mobility upp totalt 90 nya laddplatser på sina stationer runt om i Sverige under första halvan av 2023.

 

Källa: Circle K