Artiklar

Säker sågning hos Alvinssons AB i Mönsterås

Säljare Thomas Larsson hos Hüllert Maskin och Tony Alvinsson från Alvinssons AB

Tony Alvinsson har jobbat med trädfällning i över 25 år. Till sin hjälp har han numera en Merlo Roto70.24SPlus med ett specialaggregat för att såga av träden säkert och effektivt. ”Det beror lite på hur träden står och hur jag kan komma intill, ibland använder jag aggregatet, ibland motorsåg från personkorgen – men Merlo är alltid med”, förklarar han.

Alvinssons AB i Mönsterås är ett mångfacetterat företag med ett 40-tal maskiner och närmare 30 anställda. Förutom traditionella gräv- och lyftjobb har företaget nischat sig på trädfällning och jobbar i huvudsak åt privatpersoner inom just detta segment.

– Vi har alltid med oss en av våra Merlo-maskiner till våra trädfällningsuppdrag. De senaste modellerna, Roto70.24SPlus, valde jag mycket utifrån att den fortfarande skulle vara smidig att ta sig in i med i trädgårdarna samtidigt som den är stabil att köra och klarar att lyfta det en ton tunga aggregatet, säger Tony Alvinsson.

Han driver företaget tillsammans med fyra kusiner. De tog över företaget 2018 efter Tonys pappa och farbror, men Tony som är uppvuxen i företaget har jobbat där i mer än 25 år.

– Innan vi köpte vår första Merlo 2002 hade vi Lull-maskiner och jag körde en av dessa, förklarar Tony.

När Lull försvann från den svenska marknaden började Alvinssons se sig om efter alternativ och Merlo var det varumärke som passade bäst i verksamheten.

– Vi har varit nöjda med Merlos koncept och med den service vi har fått från Hüllert Maskin. Vi köpte den första Merlo-maskinen av Thomas Larsson i februari 2002. Idag har vi fyra maskiner; en stel P40.17 och tre runtomsvängande; Roto50.21MCSS , Roto60.24MCSS och den senaste Roto70.24SPlus. Tanken var egentligen att jag skulle sälja 50.21:an när jag köpte den nya maskinen, men vi har haft så mycket jobb för våra teleskopare att den har blivit kvar den också, berättar Tony Alvinsson.

Tony är den som till största delen kör företagets nya Merlo 70.24:a Just nu jobbar han på ett stort projekt på Södra Cell där en ska byggas ut, vilket innebär undervattensgjutning. Alvinssons har i uppdrag att lyfta gjutformarna som byggts på land, på plats under vattnet, på uppdrag av Skanska.

– Vi var med på den första etappen och nu jobbar vi med den andra etappen. När jag beställde maskinen köpte jag till en sextons vinsch speciellt för det här uppdraget, förklarar han.

När Tony inte jobbar med bygglogistik tar han trädfällningsuppdrag, framförallt hos privatpersoner men har även hjälpt Södra i områden där man inte kommit i med skördare och även gjort jobb åt Trafikverket.

– Jag såg ett aggregat, Wood Cracker, på nätet med ett grepp och en utfällbar såg för ett par år sedan som jag bestämde mig för att prova och det har funkat jättebra ihop med Merlo. Tidigare fälldes vi allt manuellt med motorsåg från personkorgen. Det gör vi fortfarande ibland, det beror lite på uppdraget, förklarar Tony Alvinsson.

Han har hunnit köra den nya Merlo 70.24:an i snart 1 000 timmar och är nöjd med både arbetsmiljö och prestanda.

– Framförallt tycker jag att de har fått till hydrauliken. Den är väldigt följsam och fin. Det uppskattar jag mycket. Sedan tycker jag att komforten i hytten också blivit riktigt bra, säger han.

Eftersom Alvinssons har olika uppdrag är det olika egenskaper som är viktiga vid olika tillfällen. Ibland behövs räckvidden, ibland är styrkan viktigare – andra gånger stabiliteten. Merlo levererar på alla punkter menar Tony Alvinsson. Han ger pluspoäng bland annat till lastarmsfjädringen och interiören.

– Jag gillar också att de är enkelt att ställa in procenttal på svängen och att jag kan växla mellan olika förarprofiler beroende på vilken typ av uppdrag jag har, säger han.

Tony valde som tillval att klarlacka sin nya Merlo för att enkelt kunna hålla maskinen ren och fin.

– Vi klarlackar våra lastmaskiner och tycker att det funkar bra. Så nu ville vi prova att göra likadant med teleskoparna och det blev ett väldigt bra resultat. Jag är jättenöjd, säger han.

Näst på tur att bytas ut är företagets Roto60.24MCSS men vad det blir i stället har inte Tony bestämt än.

– Innan jag köpte 70.24:an provkörde jag en Roto50.35SPlus, men valde bort den eftersom den kändes lite för klumpig till det jag skulle ha den till. Men jag gillade maskinen i sig, så det är möjligt att det blir en sådan framöver, säger han.

 

 

 

Källa: AB Hüllert Maskin

logo
Åsa Arvidsson