Artiklar

Den lilla giganten i Ölme

Micael började ensam med en skotare. I dag har han närmare 50 anställda och 20 grupper skogsmaskiner i en bransch som kämpar på flera fronter. ”Läget börjar bli allvarligt. Därför måste statusen på skogsarbete höjas.”

Det säger Micael Larsson, grundaren och ägaren av skogsentreprenadföretaget Team Jord & Skog AB utanför värmländska Kristinehamn.

Det hela kan beskrivas som en klassisk framgångssaga. Micael grundade sitt företag 1989 på enklast möjliga vis. 34 år senare har verksamheten ökat omkring 50 gånger. Nu är de stora expansionernas tid över, säger ägaren med ett skratt.

Marsluften är rå och kall och himlen grå den här måndan. Victor Eliasson har kört färdigt sitt skift i JD:s största skördarmodell. Vi är inte långt från Ölmes klassiska prästgård och långt i fjärran i en sluttning syns en klarröd Komatsu 855-skotare. Som ett stort övervintrat lingon.

– Jag tror vi har 21 John Deere-maskiner. Och som nummer två kommer Komatsu. Sen har vi fyra Ponsse och några Rottne i maskinparken.

Team Jord & Skog omfattar totalt tolv slutavverkningsgrupper. I företaget ingår också sju gallringsgrupper och en grupp för produktion av biobränsle med en Komatsuskördare med Bracke C16.b-aggregat, plus en Rottneskotare med Bresonrede.

Victor Eliasson har jobbat för Micael sedan 2006 och kör numer enbart dagskift, som ensam förare på maskinen.

– Jag tycker om att jobba i skogen så det här är perfekt. Jag trivs bra här.

Vi åker tillbaks till Micaels gård i hans nya Ford Raptor, som enkelt tar sig fram i leran. Lågmält berättar Micael om sin verksamhet, en av landets största privatägda skogsentreprenader.

– Det är jag och sambon, Isabella Pettersson, som sköter administrationen. Sen har jag en arbetsledare som är min högra hand och bollplank, Viktor Eriksson.

Sex år har det blivit hos Micael för Viktor, som också jobbar en del i verkstaden med att fördela och planera jobb. Vissa perioder kör han maskin halva tiden, både skördare och skotare.

– Det är skönt med omväxlingen. Jag drev egen skogsentreprenad innan jag slutade och började för Micael. Vi har känt varandra hela livet.

Team Jord & Skog beskriver sig som ett komplett företag inom skogsbruket, med den typ av maskiner som behövs för varje tillfälle.

– Ringer du oss är tanken att här ska finnas det mesta i resurser. Vi brukar säga att vi löser hela kedjan från skog till väg.

I verksamheten ingår också två treradiga markberedare av högläggartyp på JD-chassi. Och även tre grävmaskiner, som markbereder tvåradigt och utför uppdrag åt kunder. Mest används grävmaskinerna i det egna skogsarbetet för att gräva och bygga vägar. Hos Team Jord & Skog finns en trailertransport med skogsjumbo, en traktordragen trailer och en lastväxlare för diverse uppdrag.

Resan från enmansbolag till en omsättning på 95 miljoner kronor året fascinerar. Avverkningsvolymen är 700 000 fub per år och företaget gör markberedning på cirka 3 000 hektar om året. Verksamhetsområdet består av Värmland, men även delar av Närke. Anställda finns utspridda i bland annat Arvika, Filipstad, Karlstad, Sunne och Örebro. Bland kunderna på skogssidan finns Sveaskog, Stora Enso, Meraskog, Skogssällskapet och Vida Skog.

– Det är på slutavverkningen som de stora kontrakten ligger. Samma kunder har vi på markberedningssidan plus några fler, bland annat Svenska Skogsplantor.

Micael är uppväxt i en skogsbrukarfamilj, präglad av pappan, Kjell Larsson. Kjell började köra med häst i skogen och köpte sin första skogsmaskin i mitten på 1960-talet. I början på nästan decennium hade han ett par anställda och jobbade som entreprenör åt Vänerskog innan det företagets beryktade konkurs 1981. Långa sträckor till arbetet och begynnande arbetsskador fick pappan att tröttna och han blev mjölkbonde hemma på gården på heltid, en verksamhet som fortfarande lever kvar i namnet Team Jord & Skog.

Men Micael ville jobba i skogen och efter två år på Södra Viken gick han en maskinkurs. Han arbetade som skotarchaufför åt en entreprenör i Ölme 1,5 år, innan han fick chansen att köpa en Valmet 828-skotare 1989 och starta eget.

Sedan slog lågkonjunkturen till på 1990-talet. Under lång tid fick Micael resa runt i husvagn och söka uppdragen där de fanns.

– Jag köpte mitt första hus när jag flyttade hemifrån. Då hade jag fast ränta på 13,75, men det fanns ju de som hade upp till 20 procent. Så man har ju vart med om det som börjar hända nu.

Företaget växte successivt och sonens entusiasm verkar ha väckt glöden på nytt i pappan, som sålde mjölkkorna för att i stället gå in som hälftenägare i Micaels firma.

– När han gick bort för tio år sen så blev jag ensam ägare till företaget och sen 2018 arrenderar jag ut jordbruket. Jag hinner inte annars.

Micael säger sig fortfarande uppskatta sitt jobb, som han beskriver som fritt och omväxlande. Däremot ställer rekryteringen allt högre krav, vilket ledde till att skiftgång avskaffades för omkring fem år sen.

– Många har väldigt mycket att göra efter jobbet numer och vill inte köra kvällsskift. Det är lättare att få folk att stanna och trivas om man slopar skift och kör dagtid.

Nackdelen är att kostnaderna för maskinparken växer. Fler enheter krävs. Men fördelar finns, förutom nöjdare personal.

– Produktionen och kvaliteten ökar om arbetet sker i dagsljus. Speciellt i gallring. Och jag upplever att maskinerna håller bättre när det bara är en förare på dem, med personligt ansvar för skötseln.

Att hitta kompetent personal blir allt svårare, säger Micael Larsson. Åtgärder krävs, menar han, om inte bristen på maskinförare ska bli akut och branschhotande i framtiden.

– Södra Viken var ett föredöme en gång i tiden, men nu upplever jag att skogsutbildningen har halkat efter. Branschen, de stora skogsbolagen, olika typer av organisationer och beslutsfattare måste hjälpas åt för att höja statusen på arbete i skogen, anser Micael.

– Förr sa man ofta att de som inte kunde något annat kunde jobba i skogen. Den tiden är förbi. Det ställs höga krav inom skogsbruket i dag.

Omställningar väntar, säger Micael Larsson. Volymen 80-20 för slutavverkning kontra gallring kan komma att förskjutas i framtiden.

– Sågverkskonjunkturen är på väg neråt. Våra kunder frågar efter gallringsmaskiner, inte slutavverkningsmaskiner. Därför har vi gjort oss av med en slutavverkningsgrupp och köpt en begagnad gallringsgrupp.

Den politiska striden om skogen har drabbat även Micael Larsson och hans företag.

– Vi avverkade på uppdrag i ett barkborreangripet strövområde utanför Kristinehamn. Det blev en hel del negativa insändare och skriverier i tidningarna. Då ska man komma ihåg att det handlar om träd som riskerar falla ner på de som rör sig i området.

Nyligen försökte en grupp aktivister fysiskt hindra en av hans skördarchaufförer, på Sveaskogs mark, från att göra sitt jobb.

– De hängde sig mer eller mindre fast i maskinen och vi fick avbryta. Det är ju viktigt att känna till att vi bara är utföraren av jobbet. Ansvaret ligger hos uppdragsgivaren eller markägaren.

Körskador är ett hett ämne i skogen. Nyligen skaffade Team Jord & Skog en ny Ponsse Scorpion och Buffalo, anpassade till sämre bärighet med sina 800-hjul och breda band.

Micael Larsson ser en trend:

– Vi rör oss mot mindre kombimaskiner, efter önskemål från kunderna. Men den typen av maskiner är ju en kompromiss. Rätt maskin på rätt plats brukar vara bäst. Dessutom ställs det större krav på förarna av kombimaskiner.

På Micaels gård finns en ny verkstad på 900 kvadratmeter, som togs i drift i december i fjol. Den fungerar som serviceanläggning och reparationsverkstad. Bredvid finns ett kombinerat kontor och traktormuseum, med ett 30-tal BM- och Volvotraktorer. Micael verkar fortfarande ha kvar den där glöden han startade med.

– Det är en tuff bransch, men jag älskar att få vara ute i skogen. Tyvärr har jag mer eller mindre blivit fastlåst på kontoret.

Som trots allt har sina fördelar. Här kan Micael sitta med en kopp kaffe och blicka ut över sitt eget traktormuseum, i en paus från en bransch som kräver allt mer.

Micael Larsson

Ägare och grundare av Team Jord & Skog AB

Ålder: 54.
Bor: Slättom, Ölme.
Familj: Sambon Isabella Pettersson, 49. Paret har två gemensamma barn, en 16-årig dotter och en 12-årig son. Båda har barn sedan tidigare. Isabella en dotter som är 30. Micael har två döttrar som är 25 respektive 23.
Intressen: Jakt. Micael är jaktledare tillsammans med Viktor Eriksson för Ölme Östra älgjaktsområde.
Hund: Har två drevrar för småviltsjakt.
Traktorer: Har en samling på ett 30-tal BM- och Volvotraktorer, från 1950- till 1980-tal.
Kör: Ford Raptor -22. För finskotning på egen mark använder han gärna en Volvo BM SM 969.

Text och foto: Eric Bengtsson

logo
Redaktionen