Produktnyheter

Continental först i världen med hållbara däck i serieproduktion

Continental blir först i världen med att serietillverka ett däck med stor andel hållbara material. Continental UltraContact NXT innehåller 65 procent förnybart, återvunnet eller ISCC PLUS-certifierat material och når handeln i slutet av sommaren.

Att hela däckbranschen behöver ställa om till att bli mer hållbar är ingen hemlighet, och Continental har länge varit ett företag som drivit den utvecklingen framåt. Med nyheten UltraContact NXT blir Continental nu först i världen med att serietillverka ett däck som huvudsakligen är gjort av hållbara material.

Upp till 65 procent av materialet i UltraContact NXT är förnybart, återvunnet eller ISCC PLUS-certifierat. Bland de förnybara materialen återfinns bland annat restprodukter från trä- och pappersindustrin samt risskal. Däcken innehåller även upp till 28 procent syntetiskt gummi och kimrök som är ISCC PLUS-certifierat, vilket är en garant för att materialet är framtaget på ett hållbart, transparent och spårbart sätt.

– För Continental går säkerhet, prestanda och hållbarhet hand i hand. Med UltraContact NXT levererar vi på våra ambitiösa hållbarhetsmål, säger Ferdinand Hoyos, head of replacement tires EMEA på Continental.

UltraContact NXT är en vidareutveckling av Continentals däck UltraContact, som lanserades 2022 och som sedan dess varit en av Continentals mest hyllade produkter. Den höga andelen hållbara material i det nya däcket har ingen negativ påverkan på däckets prestanda – tvärtom levererar däcket på topp i tester.

När UltraContact NXT nu når marknaden är det med EU:s bästa däckmärkning A i kategorierna rullmotstånd, bullernivå och bromssträcka på vått underlag.

En annan faktor som gör att UltraContact NXT sticker ut är att det inte är ett konceptdäck gjort för att visas upp på mässor. Tvärtom serieproducerats däcket nu i 19 olika dimenstioner som kommer att nå handeln i slutet av sommaren.

– Den här utvecklingen är ett stort steg framåt som visar vårt teknologiska ledarskap och våra åtaganden när det gäller hållbarhet och säkerhet. Med en imponerande prestanda lyfter UltraContact NXT hållbarhetsnivån till nästa steg, säger Ferdinand Hoyos.

Fakta: Continental UltraContact NXT

  • Continental UltraContact NXT är världens mest hållbara serieproducerade däck.
  • Däcket innehåller, beroende på däckstorlek, upp till 65 procent hållbara material. Av dessa är 37 procent återvunna eller förnybara. 28 procent av komponenterna är ISS PLUS-certifierade. ISCC står för International Sustainability and Carbon Certification och är en globalt välkänd certifiering som säkerställer spårbarhet och transparens genom hela försörjningskedjan.
  • Continental UltraContact NXT har en AAA-gradering på EU:s däckmärkning. Det innebär att däcket uppfyller högsta tänkbara krav när det kommer till rullmotstånd, bullernivå och bromssträcka på vått underlag.
  • UltraContact NXT tillverkas i 19 olika dimenstioner mellan 16 och 20 tum, för både elbilar och bilar med förbränningsmotorer.
  • Produktionen av UltraContact NXT startar i Portugal i juli. Däcken kommer att nå handeln kort därefter.
  • Continental har åtagit sig att ha över 40 procent återvunnet eller förnybart material i nytillverkade däck senast 2030. Senast 2050 ska alla Continentals däck vara gjorda av 100 procent hållbara material.

Källa: Continental

logo
Redaktionen