Artiklar

Lyftföretaget RR Lyft AB växer med maskiner från Scantruck AB

Så sent som mars förra året drog Rickard Nilsson från Malmö i gång företaget RR Lyft AB med en Manitou MLT630 från Scantruck AB. 15 månader senare ska de snart anställa en fjärde medarbetare i företaget och förfogar över inte mindre än fyra glänsande Manitoumaskiner.

Vi stämde träff med ägaren Rickard Nilsson på ett bygge i Trelleborg en solig dag i juni för att reda på mer om den snabba expansionen.

– Jag tror att vår framgång bygger på att vi är smidiga att arbeta med, och att vi vet vad vi gör. Även om företaget är nystartat så finns det nästan 50 års erfarenhet av den här typen av maskiner och jobb samlat i företaget, berättar Rickard.

RR Lyft AB arbetar till 99 procent på byggen, främst runt Malmö och Lund, men ibland även lite längre bort som till exempel Trelleborg. I närområdet runt basen i Malmö så hjular de uteslutande ut till de olika platserna med sina maskiner, men längre avstånd så använder de en maskintrailer.

– Idag är vi på ett bygge av ett sexvåningshus som ska bli lägenheter som utförs av Byggnadsfirman Otto Magnusson AB. Hit har jag tagit med mig vår Manitou MRT3050 P+. Det är en lämplig maskin för att den når hela vägen upp och klarar av alla lyft som sker på bygget i det här stadiet. Vi fick maskinen så sent som julen -22, och det var då firmans andra runtomsvängande maskin från Scantruck AB, berättar Rickard Nilsson.

När RR Lyft AB åker ut till sina kunder så vill de naturligtvis kunna lösa så många uppgifter som möjligt, vilket innebär att de har med sig en lång rad av redskap. Till Trelleborg packade Rickard med sig personkorg, kranarm, materialkorg, lång gafflar samt sopcontainer. Dessutom är maskinen utrustad med gaffelställ med 90 graders sväng vilket är ganska vanligt i södra Sverige men desto ovanligare i andra regioner.

– Det gör maskinen mer flexibel tycker jag, det blir till exempel smidigare att smyga runt hörn, eller lasta och lossa där det är trångt. Vi har dessutom tre kameror på alla våra runtomsvängande maskiner och bomfjädring och farthållare. Farthållaren är guld när du kör mycket vägtransporter, betonar Rickard Nilsson.

När Rickard startade RR Lyft AB fick han snabbt en bra kontakt och ett starkt förtroende för Scantrucks säljare. Att eftermarknaden fungerar är av absolut största vikt, och med inte mindre än tre mekaniker stationerade i Skåne, och dessutom närheten till Scantrucks organisation i Danmark så var valet lätt. Det gav den första affären på en MLT630 mars 2022, och därefter har det rullat på i snabb takt.

– Vår MLT630 uppskattar vi för att det är en stark maskin med en stor hytt, dessutom går den i 40km/h. Den går mest som servicemaskin på olika byggen och har varit mer eller mindre helt problemfri. Det resulterade i att vi köpte vår första runtomsvängande, en Manitou MRT2150 P+ som snart har 2000h på timvisaren och också har fungerat jättebra. Ökad efterfrågan resulterade i den Manitou MRT3050 P+ som vi har med oss hit idag, och i april fick vi även en MRT2660 V+ som min kollega Rikard Olander rattar för tillfället. 2660: n är en otroligt imponerande maskin och ytterligare ett snäpp upp i styrka och hydraulik mot våra övriga runtomsvängande maskiner, dessutom är deras Easy Step och fyra trappor för enkel i och urstigning fantastiskt uppskattat. Man hoppar in och ut ur maskinen mest hela tiden i det här arbetet så det gör verkligen skillnad, intygar Rickard Nilsson.

Vi avslutar besöket med att fråga Rickard Nilsson om det finns planer på att införskaffa fler maskiner från Scantruck, och han tvekar inte en sekund i sitt svar.

– Det finns absolut inga planer på att byta leverantör, det kommer att bli fler Manitoumaskiner.

Text och bild: Scantruck