Nyhet

Konkurserna ökade i sommar

Under juli ökade konkurserna med 65 procent och på årsbasis är konkurserna på högsta nivån på 20 år. Detta är tolfte månaden i rad med negativ trend. Flertalet stora branscher, däribland detaljhandel, bygg och restaurang är hårt pressade, meddelar Creditsafe vars konkursstatistik omfattar aktiebolag.

Antalet konkurser under juli landade på 589 aktiebolag. En ökning med 65 procent jämfört med samma månad förra året, en månad som visserligen var väldigt låg (357) – trots det är årets siffra den högsta juli-månaden som Creditsafe noterat.

– Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr ser vi ingen ljusning. Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Många branscher har över 40 procent fler konkurser i år jämfört med förra året. Däribland detaljhandeln, hotell och restaurang, partihandel, åkerier, sportaffärer och sporthallar, livsmedelsbutiker och städföretag. Även inom byggbranschen går allt fler bolag i konkurs.

– Detta är stora branscher som representerar många jobb i näringslivet och som tyvärr kan slå hårt mot arbetslösheten via underleverantörer i flera led. Minskad köpkraft hos konsumenterna och höga räntor slår extremt hårt, säger Henrik.

Bara under juli ökade exempelvis detaljhandeln med 110 procent (från 41 till 86 konkurser), likaså restaurang ökade med 39 procent (38 till 53 konkurser) samt byggfirmor med 56 procent (32 till 50 konkurser). Även för sport- och padelhallarna som länge befunnit sig i kris med skyhöga siffror blev juli inget undantag.

Sett till perioden januari till juli befinner sig konkurserna på högsta nivån sedan Creditsafe började med mätningarna 1999. Hittills i år har totalt 4 486 aktiebolag gått i konkurs – vilket kan jämföras med 3 269 samma period förra året. Det är en ökning med 37 procent.

Skellefteåföretaget och byggjätten Fastec Sverige blev den i särklass största konkursen denna månad med en omsättning på drygt 1,2 miljarder. Detta följt av Fristad Bygg i Borås med 266 miljoner i omsättning. Båda företagen har brottats med förluster och dålig likviditet och har blivit tvungna att försättas i konkurs. Även den kända snabbmatskedjan Panini har gått i konkurs.

–  Det råder en mycket tuff byggkonjunktur just nu. Många bolag har både slut på resurser och fått minskade orderböcker, då kan det vara svårt att hitta nya uppdrag i tid. Detta drabbar även många företag med kopplingar till byggbranschen, förklarar Henrik.

Under pandemin, mellan 2020 och 2022, startades det nya aktiebolag i raketfart. I år har nyföretagandet minskat kraftigt och under juli registrerades 3 225 nya bolag. Det är 17 procent färre än samma månad i fjol.

Konkurser per bransch

Bransch                                    2022                          2023

Hotell & Restaurang               279                      396

Byggfirmor                               310                       421

Byggentreprenörer                 267                        348

Industri                                     136                       176

Bilverkstäder                           110                         144

Fastighetsbolag                         97                       129

Åkerier                                        78                       110

Bilhandlare                                 56                        74

Sportaffärer och sporthallar    19                         110

Av: Annika Rådlund Källa: Creditsafe