Nyhet

Helsingborg – Sveriges bästa logistikläge

Foto: David Lundin/Helsingborgs stad.

I samband med att tidningen Intelligent Logistik släpper årets rankning av Sveriges bästa logistikläge står det klart att Helsingborgsregionen tar förstaplatsen tillsammans med Göteborg.

– Helsingborg tillsammans med grannkommunernas topplacering i rankningen är ett kvitto på ett långsiktigt samarbete mellan det offentliga, branschen och akademin. Vår starka infrastruktur kombinerat med stadens entreprenörskap bidrar till både arbetstillfällen, utveckling och tillväxt, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

En stark logistiknäring är en förutsättning för export och import. Till exempel kommer cirka 90 procent av all frukt- och grönt som importeras till Sverige via hamnen i Helsingborg.

– Att Helsingborgsregionen är Sveriges bästa logistikläge visar att våra investeringar i ökad kapacitet och hållbar logistik är rätt väg att gå, säger Bart Steijaert, vd Helsingborgs Hamn.

Bidrar till grön omställning

Två exempel på hur Helsingborgs hamn bidrar till branschens gröna omställning är det biometanoldrivna fartyget Laura Maersk som anlöper hamnen varje vecka och att man nyligen tog i drift Sveriges första eldrivna reachstacker för lyft- och förflyttning av containrar.

– Priset är ett fantastiskt betyg till de tiotusentals människor som arbetar i logistiknäringen i Helsingborgsregionen. De bidrar till att det är ett av Europas bästa logistiklägen och är en knutpunkt för kritiska varuflöden och transporter, säger Christian Dahlmann, sekretariatschef Familjen Helsingborg.

Om rankningen

Listan består av 25 lägen och bedöms i sex olika kriterier: yta, flöden/geografi, infrastruktur, kompetens, företagsklimat och mark. I Helsingborgsregionen ingår kommunerna Helsingborg, Åstorp, Ängelholm, Bjuv, Båstad, Klippan och Landskrona. Läs mer på tidningen Intelligent Logistiks webbplats.

År 2023 belönades Helsingborgs stad för årets logistiketablering. Det gjordes i ett samarbete med Greenfood och Skanska, samt i ytterligare ett projekt tillsammans med Nowaste Logistics och Catena.

Källa: Helsingborgs stad