Artiklar

Svensk-holländsk lösning ger Peter bättre resultat

För Peter Sjölander är den svensk-holländska lösningen väl investerade pengar. Foto: Peter Holgersson.

Peter Sjölander hade en Volvo EC300E med 16 meters långgrävningsaggregat. Det fungerade bra, men…
– Det finns alltid något som är bättre och så behövde jag något ännu längre. Det blev en svensk-holländsk lösning med en Volvo EC380E High & Wide och ett långgrävningsaggregat på 18 meter från BECO.

Sedan 2016 har Peter Sjölander och hans företag Anläggning och Maskin jobbat i Skanskas bergtäkt i Ale. Steget efter brytningen kommer Peter och hans kollega Lucas Sjödin i en Volvo L180F och återställer täkten: tar hand om inkommande schaktmassor, sorterar det efter kvalitet och bygger slänter i olika etager efter en förutbestämd modell.

Täktområdet är närmare 40 hektar stort. Brytning och återställning är redan avklarad på den norra och västra sidan. När brytningen skulle börja på den östra sidan, ställdes Peter inför ett problem.

– Brottet är så mycket större med kanter på upp emot 40 meter. Maskinen jag hade då, med en räckvidd på 16 meter, skulle inte riktigt räcka till.

Tillsammans med Swecons säljare i Mölndal, Carl Ljungqvist, var Peter i kontakt med en svensk ombyggare av Volvo grävmaskiner.

– Tyvärr kunde de inte tillgodose mina önskemål. Då tipsade Carl om holländska BECO som också är godkända av Volvo.

Peter Sjölander är mer än nöjd med den nya EC380E High & Wide med det 18 meter långa grävaggregatet. Foto: Peter Holgersson AB

Mer eller mindre vilda idéer

Det här var under pandemins första skede med stränga restriktioner för resor och fysiska möten. I stället hade Peter otaliga Teams-möten med BECO och deras ingenjör som konstruerat ett 18 meter långt grävaggregat.

– Jag hade en massa mer eller mindre vilda idéer om hur mitt grävaggregat skulle byggas. Ingenjören sa aldrig nej, men lät mig förstå att allt inte kunde förverkligas på grund av extra kostnader och av rent praktiska skäl.

Till slut var både Peter och BECO:s ingenjör överens. I augusti 2021 levererades den nya Volvo C380E High & Wide med det 18 meter långa grävaggregatet. Peter Sjölander är mer än nöjd med affären.

– Maskinen har gått som en klocka och med Swecons serviceavtal kan jag koncentrera mig på att jobba. Jag har dragit åt någon skruv någon gång när det skramlat, annars är maskinen felfri. Dessutom är den enormt stabil åt alla håll, säger Peter som bland annat utrustat maskinen med en inbyggd extra motvikt på fyra ton.

Byggt för att gräva med

Grävaggregatet från BECO får också högsta betyg.

– Visst, det finns andra lika långa aggregat, men det jag har är verkligen byggt för att gräva med – med betoning på att gräva. Jag kan ha både hammare och bergskopa och härja på som om jag har ett kort standardaggregat. Min hydrauliska 1650L-hydrauliska släntskopa, som med ”keps” och förlängd botten nu lastar cirka två kubik schaktmassor, kan jag lyfta rakt ut med rak bom. Utan problem.

För Peter är det väl investerade pengar, eftersom verksamheten i täkten lär hålla på resten av 2020-talet. Och det är enorma mängder som ska hanteras. Varje dag kommer i snitt 1 000 ton schaktmassor, drygt 60 lastbilslass, från bland annat bygget av Västlänken.

– Jag kan inte vara annat än nöjd, det är en glädje att jobba i den här maskinen.

Källa: Swecon. Foto: Peter Holgersson AB.