Nyhet

Påskens farligaste vägar

Foto: Dina Försäkringar.

Påskhelgen, en av årets mest hektiska perioder på vägarna, står för dörren. Det innebär längre restider och ökad risk för olyckor. Försäkringsbolaget Dina Försäkringar har kartlagt de 30 mest olycksdrabbade vägarna under påskhelgen de senaste fem åren.

Många av oss ger sig ut på resor kors och tvärs genom Sverige för att fira med nära och kära, vilket ofta leder till trängsel och köer. Särskilt under skärtorsdagen och annandag påsk, som är de stora resdagarna, brukar det bli trångt och trafiken går långsamt. Dessvärre är olyckor också vanligare. Påsken tillhör en av de mest olycksdrabbade perioderna under året. Varje år omkommer cirka 5,4 personer i trafiken under denna helg. I genomsnitt förlorar 1,1 personer livet varje dag under påskhelgen, jämfört med 0,8 personer under mars och april i övrigt.

Stress en olycksrisk

Victor Öberg, expert på fordonsförsäkringar på Dina Försäkringar, påpekar att en vanlig orsak till många olyckor är stress. Han ger ett enkelt råd: Sänk hastigheten.

– Det räddar liv, och tidsförlusten är minimal. Genom att sänka farten från 90 till 80 kilometer i timmen blir tidsförlusten cirka 50 sekunder per mil. Planerar du resan och ger dig i väg några minuter tidigare kommer du ändå komma fram i god tid till äggmålningen.

Victor Öberg konstaterar även att det konsumeras en hel del alkohol under påsken, och att det märks på vägarna.

– Alkohol och bilkörning är en synnerligen dålig kombination. Är du osäker på om du har alkohol i kroppen, låta någon annan köra eller låt bilen stå.

Vägar med mitträcken säkrare

Enligt Dina Försäkringars genomgång är de stora Europavägarna, specifikt E6, E4, E18 och E20, hårt drabbade. Här inträffar ungefär var tredje olycka i påsktrafiken. Trots detta påpekar Victor Öberg att det ändå är klokare att välja dessa och andra större landsvägar. Anledningen är att de har mötesseparation, vilket minskar risken för bilar att komma över på fel sida.

– Vägar utrustade med mitträcken är säkrare och har betydligt färre dödsolyckor. Det är att föredra att välja sådana vägar så långt det är möjligt, även om det ibland kan innebära en liten omväg. Det ökar garantin för att påsken kan tillbringas i trygghet och gemenskap med släkt och familj, och inte på något sjukhus, säger Victor Öberg.

Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen

Dina Försäkringar har med hjälp av statistik från Transportstyrelsen sammanställt de mest olycksdrabbade vägarna under påskhelgen de senaste fem åren.

E4 Helsingborg – Sundsvall
E18 Stockholm – Enköping
E6 Malmö – Helsingborg
E20 Malmö – Stockholm
E22 Malmö – Lund, Kalmar – Norrköping
55 Norrköping – Uppsala
111 Helsingborg – Mölle
E45 Göteborg – Gällivare
76 Gävle – Östhammar
26 Kristinehamn – Mora
51 Norrköping – Örebro
E16 Gävle – Torsby
275/Bergslagsvägen
61 Karlstad – norska gränsen
816/Ekerövägen
321 förbi Östersund
E14 Sundsvall – Åre
27 Karlskrona – Göteborg
30 Jönköping- Växjö
40 Västervik – Göteborg
50 Ludvika – Borlänge
28 Karlskrona – Vetlanda
56 Norrköping – Gävle
73/Nynäsvägen
70 Enköping – Idre
66 Vansbro – Sälen
650 förbi Stenungsund
226/Huddingevägen
62/Klarälvsvägen
222/Stavsnäsvägen


5 saker att tänka på i påsktrafiken, enligt Victor Öberg på Dina Försäkringar:

  • Planera din körväg och starta i god tid: Sträva efter att använda stora vägar med mitträcken för ökad säkerhet. Ge dig själv gott om tid för att undvika stress och hantera eventuella fördröjningar under resan.
  • Glöm inte att ta pauser: Att vara utvilad är avgörande för att upprätthålla koncentrationen. Ta regelbundna pauser eller dela upp körningen med en passagerare för att undvika trötthet under långa resor.
  • Anpassa hastigheten efter väglag och sikt: Håll dig inom hastighetsgränserna och anpassa din hastighet efter väglaget och sikten. Det är inte lönt att äventyra säkerheten för att vinna några få minuter.
  • Tänk på utrustningen: Ha med dig nödvändig utrustning som en reflexväst, en ficklampa med fungerande batterier, extra varma kläder eller filtar och något ätbart. Kontrollera även olja, bromsar och belysning innan avfärd.
  • Håll dig uppdaterad om väder och trafik: Många appar ger realtidsinformation om trafik och vägförhållanden. Använd dessa appar för att undvika köer och hitta de snabbaste och säkraste vägarna.

Källa: Dina Försäkringar

logo
Catharina Olsson-Lindh