Nyhet

Högsta växel för lastbilar på Klaravik – ökat med 140 procent på tre år

Lastbilsförsäljningen har skjutit i höjden på Klaravik de senaste åren. Veteranlastbilar, som den här Scania 112:an, har visat sig särskilt heta för längtande nostalgiker. Foto: Klaravik.

Det blir allt vanligare att köpa begagnad lastbil på auktion. På bara tre år har antalet sålda lastbilar på Klaravik ökat med 140 procent. Årets första månader visar på fortsatt full gas. Hittills har tunga fordon bytt ägare för 125 miljoner under 2024 på klaravik.se.

Att köpa och sälja begagnade lastbilar på auktion har ökat med eftertryck de senaste åren. Under 2020 bytte 623 lastbilar ägare på klaravik.se. Tre år senare går det att konstatera att försäljningstakten lagt sig i vänster körfil och accelererat rejält. Under 2023 bytte 1493 lastbilar ägare på Klaravik – en ökning med 140 procent på tre års tid.

– Det är en fascinerande utveckling. Det finns flera anledningar till att just tunga fordon-segmentet ökat så mycket skulle jag säga, säger Andrea Elfman, försäljningschef på Klaravik och fortsätter:

– Först och främst har det blivit något av en snöbollseffekt på vår plattform. Med vårt allt större utbud hittar fler och fler köpare och säljare till oss, vilket gör Klaravik till ett självklart och tryggt alternativ när begagnade lastbilar kommer på tal. Sedan har de senaste årens komponentbrister och långa ledtider på nyproduktion också lett till att fler sneglat på andrahandsmarknaden.

Begagnat ett gångbart alternativ till nytt

Att 1 493 lastbilar bytte ägare på Klaravik under 2023 understryker betydelsen av klaravik.se som köp/sälj-kanal, sett till begagnatmarknaden i stort och i jämförelse med nyproduktion (6 620 nya lastbilar registrerades i Sverige under fjolåret*).

– Transportsektorn kan inte stå still. Därför är det såklart kul att vi kan vara en spelare som gör skillnad för åkerier och transportföretag, stora som små, som behöver fordon för en fungerande verksamhet.

Veteranlastbilar går starkt i Sverige

Även under 2024 har lastbilar bytt ägare i strid ström på Klaravik. 661 stycken, till ett värde av 125 miljoner kronor, närmare bestämt. Köparna är till 78 procent svenska företag medan resterande 22 procent är bosatta utomlands (med Polen och Baltikum som främsta exportländer).

– Utöver att använda i brukssyfte intresserar sig många svenskar för veteranlastbilar, rena samlarobjekt som äldre Scania- och Volvolastbilar har hög nostalgifaktor och är spännande för många. Här är det kul att vår marknadsplats kan bidra till ett återbruk som är så starkt känslomässigt. Bland utländska köpare är ha-begäret oftare relaterat till ren affärsnytta, avslutar Elfman.

*= Registreringar för 2023 enligt Vägtrafikregistret.

Källa och foto: Klaravik

logo
Catharina Olsson-Lindh