Produktnyheter

Nya Jeep Grand Cherokee lanseras i Sverige

För nästan tjugo år sedan uppfann Jeep premiumsegmentet för SUV. När Jeep Grand Cherokee lanserades stod den för något helt nytt – en lyxig SUV med samma offroad-prestanda som en kraftfull terrängbil. Drygt fyra miljoner sålda bilar senare lanseras den 4:e generationen av Grand Cherokee, fortfarande med den perfekta balansen mellan klassisk fyrhjulsdrift och utmärkta egenskaper på vanlig väg. I mars har nya Grand Cherokee premiär i Sverige.
Uppdraget till ingenjörerna var solklart: Skapa en helt ny Grand Cherokee men behåll den klassiska känslan. Exteriören är helt omgjord för att minska luftmotståndet och ge ett kraftfullt men ändå mjukt utseende. Fronten pryds av den klassiska grillen och runda strålkastare som känns igen från tidigare modeller. Kromdetaljer är standard och ett nytt CommandView glastak med två paneler är också standard. Benutrymmet i baksätet är ännu större än tidigare och bagageutrymmet har ökat med elva procent jämfört med föregångaren. Interiören har fått ett betydande kvalitetslyft. Bland annat har instrumentpanelen har designats om från grunden och genom att använda nya mjuka material är kupén ännu tystare än tidigare.
Quadra-Lift™ med fem lägen (std 5.7 V8)
Nya Jeep Grand Cherokee är fullmatad av teknisk utveckling. Det nya Quadra-Lift™ systemet med luftfjädring ger möjlighet att ändra markfrigången i ett spann på hela 105 mm. Systemet sköter sig automatiskt men kan också styras från instrumentpanelen. Quadra-Lift™ har fem inställningar:

  • NRH (Normal Ride Height) för lägre bränsleförbrukning och bättre aerodynamik på vanlig väg
  • Off-road 1: Lyfter bilen 32,5 mm när det krävs extra höjd på t.ex. skogsvägar.
  • Off-road 2: Lyfter bilen ytterligare 32,5 mm och ger Jeeps klassiska off-road-egenskaper
  • Park Mode: Sänker bilen 40,0 mm jämfört med NRH för att underlätta t.ex. lastning på taket
  • Aero Mode: Styrs av bilens fart och sänker den 15,0 mm jämfört med NRH för att optimera prestanda och bränsleförbrukning.

Selec-Terrain för bästa fäste (std på alla versioner)
Selec-Terrain koordinerar 12 olika drivline-, broms- och fjädringssystem (gaspådrag, växellåda, ESC mm) för att föraren ska få bästa möjliga upplevelse på det aktuella underlaget. Följande fem lägen finns att välja mellan: sand/lera, sport, auto, snö och sten.
Två 4×4 system
Jeep Grand Cherokee finns med två olika 4×4-system beroende på köparens behov; Quadra-Trac II (3.6 V6) och Quadra-Drive II (5.7 V8).
Fördelningslådan i Quadra-Trac II använder data från ett antal olika sensorer för att snabbast möjligt avgöra om något av hjulen släpper och korrigera detta. Om systemet känner av att ett eller flera hjul tappar fästet kan upp till 100 procent av det tillgängliga vridmomentet dirigeras om till den axel som har bäst fäste.
Quadra-Drive II har en bakre elektronisk differentialkontroll (ELSD) som ger en av de bästa kraftfördelningarna i branschen. Systemet känner omedelbart av om ett hjul tappar fäste och fördelar mjukt ut vridmoment till de hjul som har fäste. I vissa fall kan systemet förutse dåligt fäste och kompensera för det för att begränsa eller undvika att hjulen släpper.
Två bensinalternativ – och diesel på väg
Den helt nya 3,6 liters Pentastar V6-motorn är standard på Jeep Grand Cherokee. Motorn har helgjutet block av aluminium, dubbla överliggande kamaxlar och en effekt på 286 hk (210 kW). Vridmomentet är 347 Nm vid 4 300 varv/min, blandad bränsleförbrukningen på 11,4 l/100 km med ett CO2-utsläpp på 265 g/km. Motorn har som standard en 5-stegs automatlåda med sekventiell funktion.
Nya Jeep Grand Cherokee finns också med den välkända 5,7-liters V8 Hemi-motorn. Motorn är uppdaterad och utvecklar 352 hk (259 kw). Max vridmoment på hela 520Nm vid 4 200 varv/min. Den har MDS som standard (Multi displacement system), vilket innebär att den växlar själv mellan drift på fyra eller åtta cylindrar beroende på hur mycket kraft som behövs. Det sänker förbrukningen när kraften från V8:an inte behövs, utan att försämra bilens egenskaper. Motorn har som standard en 5-stegs automatlåda med sekventiell funktion.
Med 3.6 V6-motorn har Jeep Grand Cherokee en släpvagnsvikt på 2 268 kg. Med V8-motorn klarar Jeep Grand Cherokee hela 3 500 kg i släpvagnsvikt.
Nya Grand Cherokee med bensinmotorer finns inom kort tillgängliga för provkörning och leverans hos svenska återförsäljare. Under sommaren lanseras även en helt ny 3,0 liters dieselmotor. Denna motor premiärvisas på Internationella Motormässan i Geneve i mars.
Fler än 45 säkerhetslösningar
Nya Jeep Grand Cherokee har mer än 45 olika säkerhetslösningar. I standardpaketet ingår bland annat ESP med anti-vält-funktion, ABS, bromssystemet BTCS, HDC (Hill Descent Control), HSA (Hill Start Assist), trailer sway control system. Dessutom har nya Grand Cherokee aktiva nackskydd fram samt första Jeep modellen med knäkrockkudde på förarsidan, Totalt finns 7 st krockkuddar som standard.
Overland – En komplett utrustningsnivå
Nya Grand Cherokee kommer att säljas på den svenska marknaden med en utrustningsnivå kallad Overland, där i standardutrustningen i stort sätt täcker det tillgängliga utbudet. I Overland ingår exempelvis läderklädsel i Nappa, läderklädd övre del av instrumentpanel, el-justerbara framstolar inkl ventilation, DVD-Nav med 30GB hårddisk, farthållare, keyless entry system (Enter-N-Go), Bluetooth (U-Connect), Alpine ljudsystem, Bi-xenon strålkastare med strålkastarspolning, baksäte med justerbar lutning, panorama taklucka, el-manövrerad baklucka, laminerade främre sidorutor, 20 tums aluminiumfälgar (Continental däck), eluppvärmd och el-justerbar läder/trä ratt, parkeringssensorer fram och bak, backkamera, eluppvärmda fram och baksäten, luftfjädring (std 5.7 V8)
Endast två fabrikstillval finns, metalliclack samt Multimedia-system för baksätet.
Från och med mars 2011 finns nya Jeep Grand Cherokee tillgänglig på den svenska marknaden
www.jeep.se