Nyhet

Över tre miljoner Toyota-hybrider sålda

Sedan den första Prius-modellen lanserade i december 1997 har nu mer än tre miljoner Toyota-hybrider sålts världen över. Toyotas hybridhistoria började redan 1963, då företaget inledde utvecklingen av hybrid-tekniken. Sex år senare, 1969, fanns den första körklara hybridprototypen framme. Den kommersiella satsningen inleddes1997 när först minibussen Coaster och sedan den första generationen Prius började säljas i Japan.
Andra milstolpar är år 2000 då Prius-modellen lanserades både i Europa och i USA samt 2003 när andra generationen Prius debuterade samtidigt som tekniken kom i fler Toyota-modeller. 2007  hade sammanlagt en miljon hybridbilar sålts. Tredje generationen Prius kom 2009, samma år som Toyotas sammanlagda hybridförsäljning världen över nådde två miljoner bilar.
Toyota räknar med att företagets ackumulerade försäljning av hybridbilar sedan 1997 har bidragit till att minska de totala CO2-utsläppen med omkring 18 miljoner ton, jämfört med motsvarande antal traditionellt drivna bilar.
Under 2011 fortsätter hybridutvecklingen, bland annat med helt nya Lexus CT 200h som är marknadens första fullhybridbil i premiumkompaktklassen. Toyota har för närvarande 16  hybridmodeller som säljs i 80 länder. Fram till slutet av 2012 räknar företaget med att lansera ytterligare tio nya hybridmodeller och tidigt 2020-tal ska samtliga Toyotas volymmodeller finnas med hybriddrift som alternativ.