Produktnyheter

Svensk rivstart för Toyota Prius laddhybrid

Intresset är stort för Toyota Prius laddhybrid. Under Almedalsveckan i Visby tecknade sig ett tiotal svenska köpare för den kommande modellen – trots att de levereras först till sommaren 2012.
Under årets upplaga av Almedalsveckan visades en av de Prius laddhybrider som sedan ett år tillbaka körs i trafik i Sverige. Samtidigt öppnades också möjligheten för svenska bilköpare att förhandsbeställa bilen. Facit blev att elva kunder tecknade sig för var sin Prius laddhybrid, med leverans om ett år.
– Intresset för den kommande laddhybriden har redan överträffat våra förväntningar. Det var speciellt glädjande att hälften av dem som beställde en laddhybrid var privatpersoner. Det visar att det här är en teknik som många olika kundgrupper tror på inför framtiden, trots den osäkerhet som råder kring kommande svenska regler för miljöbilar, säger Ulf Winberg som är vd för Toyota Sweden. Vårt syfte med att vara med i Almedalsveckan var ju annars inte att sälja bilar, utan att aktivt delta i debatten kring en långsiktigt hållbar utveckling när det gäller bilar och persontransporter.
Den storskaliga serieproduktionen av Toyota Prius laddhybrid startar vid årsskiftet och de första bilarna till svenska kunder levereras lagom till sommaren 2012. Priset blir lägre än de små elbilar som nu marknads­förs i Sverige.
Toyota Prius laddhybrid är en normalstor familjebil med plats för fem personer och bagage. Den kan köras upp till 24 km på ren eldrift, då batterierna lagrar tillräkligt mycket el men inte onödigt mycket. Det innebär ett lägre totalpris för bilen och gör tekniken tillgänglig för fler som kan köra på el utan avgaser från bilen men utan elbilens begränsningar.