Produktnyheter

Bagagelucka som öppnas med foten

Ford har låtit utrusta nya Kuga med ett praktiskt ”handsfree-system” som gör att man kan öppna och stänga bagageluckan med en enkel fotrörelse. Systemet innebär alltså att man kan hantera bakluckan utan att behöva ställa ner sitt bagage på marken.
”Det här är ett utmärkt exempel på hur vi utvecklar befintlig teknik för att kunna erbjuda kunderna fler smarta lösningar”, säger Dominik Nical, expert på säkerhetselektronik på Ford Europa. ”Resultatet är en praktisk och unik lösning på ett vanligt problem – att öppna bilens bagagelucka med händerna fulla. Det är kort sagt en funktion som faktiskt förbättrar kundernas vardag.”
Fords utvecklingsteam har arbetat i ett halvår i företagets Human Machine Interface-laboratorium med frivilliga som testat prototyper tillsammans med den förra versionen av Kuga. Testningen gick bland annat ut på att se till att systemet inte stör andra funktioner i bilen.
Utgångspunkten för det nya bagageluckesystemet är Fords knappstartsfunktion. Knappstart betyder att den som bär bilnyckeln på sig inte behöver ta fram den för att låsa upp och starta bilen.
I bakluckesystemet känner två sensorer i den bakre stötfångaren av fotrörelserna. Bakluckan öppnas inte om t.ex. ett djur tar sig in under bilen eller om bilen slår emot marken.