Nyhet

Biobränslen i Sverige ger stor klimatnytta

För första gången kommer nu Energimyndighetens årliga genomgång av biodrivmedel på den svenska marknaden. Rapporten, som bygger på importörernas egna data, visar entydigt att biodrivmedel har en mycket stor klimatreduktion. Gröna Bilister kräver nu en nationell satsning på att öka biodrivmedelanvändningen i Sverige.
Energimyndighetens granskning visar att biodrivmedlen har en genomsnittlig klimatreduktion på mellan 62% för etanol, 71% för biogas till uppåt 100% för vissa nationella biodrivmedel.
– Energimyndigheten har gjort en mycket grundlig och tydlig granskning, som entydigt visar att de svenska biodrivmedlen spelar en viktig roll i klimatarbetet, kommenterar Jakob Lagercrantz, Gröna Bilister. Nu är det dags att granska de fossila bränslena lika hårt.
Den granskning som Energimyndigheten gör bygger på data från importörerna, men har verifierats av oberoende granskare enligt ett system som gäller för hela EU. Det så kallade Förnybarhetsdirektivet omfattar klimatreduktion och energieffektivitet, men även biologiska värden kring odling och produktion. Granskningen följer bränslet från odling, via transporter till produktion. Nästa år skall motsvarande granskning göras av fossila drivmedel.
Gröna Bilister kräver nu att regeringen fullt ut stöttar en fortsatt utveckling av de bästa biodrivmedlen, och ger långsiktiga spelregler för produktion och import. Inte minst bör regeringen öka målet på 10% förnybart i transportsektor 2020 till 25%. Redan i år klarar Sverige 10% målet.
Samtliga biodrivmedel på den svenska marknaden har visat sig ha en kraftig klimatredulktion, ibland så mycket som 100%, dvs ingen klimatpåverkan.
– Biobränslerekordet 2011 gav en vinst på nästan en miljon ton koldioxid, säger Jakob Lagercrantz. Och grattis till den svenska industrin och de bränslebolag som fortsatt att satsa trots svikande politiskt stöd!
Över hälften av biodrivmedlen på den svenska marknaden klarar redan de krav som införs 2017, på 50% klimatreduktion.
Läs mer här…