Kortnyheter

Hur bränslesnålt kan du skota?

Foto: Komatsu.

Foto: Komatsu.

Vem förbrukar minst bränsle för att lasta ett lass med virke? Det ska Skogforsk ta reda på under Elmia Wood 2013. Samtidigt tar Skogforsk forskningen till mässan. De passar på att göra en studie över hur körstilen påverkar bränsleförbrukningen.

Kör som du bör med instruktör. Det är parollen för insatsen på Elmia i år. Skogforsk vet att man genom att planera jobbet noggrant, anpassa maskininställningarna efter sin körstil och hitta flytet i körningen kan uträtta underverk för plånboken, miljön och sin egen arbetsmiljö. Med en minskad bränsleförbrukning skapas bättre förutsättningar för hela skogsbruket och konkurrenskraften stärks.

I Skogforsk monter, 913, finns en skotare på vilken de kan mäta bränsleförbrukningen på millilitern. Där får alla som vågar och vill testa att lasta ett lass med virke med så liten bränsleförbrukning som möjligt. Instruktörer kommer att finnas på plats för att ge råd och tips både före och efter ”racet”.

Gissa vem som kör snålast
Alla som kör får pris och vinnaren får en fyradagars RECO-utbildning. Dessutom kan mässbesökarna tävla genom att gissa hur bränsleeffektivt man tror att varje förare kör. Rent praktiskt går det till så att man gör en bedömning medan föraren övar och vänjer in sig med maskinen. Därefter lägger man sitt tips för hur mycket bränsle man tror föraren kommer att förbruka, grundat på hur hon eller han ser ut på värmningen, tidigare rekord och så vidare. Alla som gissar får ett litet pris och den som gissar bäst för varje körning får en dvd med en kortvariant av instruktionsfilmen ”Skörda och skota smart”.

Ingår i studie
Medan de tävlande gör sitt bästa för att skota bränslesnålt så kommer deras körning att ingå i en studie. I det här försöket vill Skogforsk lära sig mer om hur körstilen påverkar bränsleförbrukningen och hur man kan minska den genom att köra smartare. Det kommer att mätas spakrörelser, varvtal och bränsleförbrukning och man kan sedan i efterhand se hur det hänger ihop.

Läs fler tips här, ”Åtta steg till underverk”.