Nyhet

Fikapaus viktigast för lyckad bilsemester

När svenskarna drar ut på bilsemester är det männen i familjen som kör. När det gäller vem som bestämmer när det är dags för en paus är det dock mer jämställt. Vi tar gärna en avstickare från resplanen för att njuta av god mat och helst stannar svenska semesterfirare till för att ta en fika eller en glass visar OKQ8:s nya undersökning bland bilister.

När undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av OKQ8 ställde frågor till semestersugna bilister framgick det att endast 13 procent av kvinnorna kör på semestern. I 55 procent av familjerna är det männen som sitter bakom ratten. Däremot är det mer jämställt när det gäller vem som bestämmer när det är dags för ett stopp med bilen. 51 procent av männen och 47 procent av kvinnorna stannar för att partnern vill det.

Friheten som bilen ger innebär att en avstickare från ordinarie resplan är möjlig. En kurrande mage är den främsta anledningen till att svenska semesterfirare kan tänka sig att ta en omväg. Närmare sju av tio (67 %) tar gärna en avstickare för att stanna till vid en trevlig restaurang. Under bilsemestern är det också barnen som avgör när det ska pausas. 65 procent av småbarnsfamiljerna stannar för att barnen vill det. Att njuta av utsikten är också uppskattat under bilpausen som fler än sex av tio anger som skäl till ett stopp.

–       Om du ska ut på en långkörare är det viktigt att ta en bensträckare mellan varven. Som regel är det bra att stanna till efter 2,5-3 timmar och ta en paus och varför då inte passa på att svalka sig med en glass, säger Filip Born, projektledare på OKQ8.

Fika, smörgås och glass är favoriterna under bilsemestern
Svenskarna älskar sitt kaffe. När vi blir sugna på något gott under bilfärden är det en kopp kaffe och bulle som lockar mest. Endast 13 procent väljer ett nyttigt alternativ som en frukt. Glasspausen är även ett populärt val enligt barnfamiljerna (55 %).

Populärast att äta på bilsemestern

 1. Kaffe och bulle
 2. Baguette eller smörgås
 3. Glass
 4. Frukt
 5. Korv med bröd
 6. Godis
 7. Pizza

I sommar låter OKQ8 barnen bestämma val av fika
För att ha glada barn i baksätet bjuder OKQ8 på gratis glass i sommar. För Sveriges semesteråkare som tankar 20 liter eller mer bjuder OKQ8 på en Piggelin till alla barnen i bilen.

Visste du att?

 • Svenskar äter mest glass i Europa? 12 liter glass per person och år.
 • Juli är den månad vi äter allra mest.
 • Sandwich är Sveriges mest köpta glass
 • Piggelin lanserades 1972 och blev en storsäljare direkt.

Om OKQ8:s undersökning bland bilister
Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av OKQ8 under maj 2014. 1014 svenskar mellan 18-74 år med körkort och tillgång till bil, svarade på frågorna. Respondenterna är spridda geografiskt över hela landet.

 

OKQ8