Nyhet

En ny era för Volkswagen

I Volkswagen-koncernen finns det en känsla av att en ny era gryr. Under koncernens sedvanliga Group Night som tjuvstartade årets upplaga av den internationella bilsalongen (IAA) i Frankfurt sade koncernchef Martin Winterkorn i sitt tal:
– Vi är i full färd med att återuppfinna Europas största biltillverkare genom att lägga om de tekniska, ekonomiska och strukturella fundamenten.

Volkswagen-koncernen har redan den bredaste elektriska fordonsparken i bilindustrin. Winterkorn meddelade att koncernen kommer att lansera ytterligare 20 elbilar och laddhybrider till år 2020 – från kompaktbilar till nästa Phaeton och Audi A8.
– Inget åtagande för elektrisk mobilitet kan vara tydligare än så, sade han.

Enligt Winterkorn möter Volkswagen-koncernen nu dessa utmaningar, till exempel när det gäller elektrisk mobilitet, vilket visades upp under Group Night. Dessa bilar presenteras nu i de olika märkenas montrar på IAA.
– Porsche Mission E och Audi e-tron quattro concept är inget mindre än ett genombrott för vår bransch. Båda bilarna har en helt elektrisk räckvidd på upp till 500 kilometer. Nya Volkswagen Tiguan GTE visar vår beslutsamhet att systematiskt lansera laddhybrider i ytterligare klasser och segment. Koncernen presenterar också innovativ teknik för laddning av elbilar, såsom ”V-Charge” från Volkswagen och ”Turbo Charging” från Porsche.

Därefter gav Winterkorn en passning till alla beslutsfattare.
– Vi har de rätta bilarna. Vad som nu behövs för att verkligen få ut den nya tekniken är ett lämpligt och långsiktigt regelverk.

I sitt tal kommenterade också Winterkorn att digitaliseringen, det andra stora framtidsområdet, har varit en del av Volkswagen-koncernens DNA för en lång tid och att man där ligger i framkant.
– Uppkoppling och infotainmentsystem i toppklass erbjuds redan i alla våra varumärken och klasser. Vår koncern har idag den största uppkopplade fordonsparken ute på vägarna. Men vi stannar inte där. Fram till år 2020 har vi förvandlat alla våra nya bilar till smartphones på hjul. På så sätt banar vi vägen för en av de mest fascinerande teknikerna i vår tid: automatisk körning.

Winterkorn sade att han inte kunde minnas en annan tid då företaget samtidigt arbetat med så många och så lovande områden som man gör idag.
– På Volkswagen finns en känsla av att en ny era gryr. Med ”Future Tracks” var vi först med att göra denna omvandling inom bilindustrin till det mest prioriterade området. Och det betalar sig nu, sade han och vände sig särskilt till konkurrenterna från IT-branschen.
– Volkswagen är i förarsätet: rörlighet i alla former och storlekar förblir vår unika domän och det gäller även vår passion för den digitala tidsåldern.

www.volkswagen.se

Bilden: Martin Winterkorn och Tiguan GTE. Foto: Volkswagen