Produktnyheter

Hydrauliskt Stop & Go-system

Franska Manitou, världsledande inom teleskoplastare, lanserar nu det första hydrauliska Stop & Go-systemet till sina maskiner. När systemet har registrerat 30 sekunders inaktivitet, stannar motorn automatiskt. Systemet startar motorn automatiskt igen när gaspedalen trycks ner eller när det registreras annan rörelse, antingen från joysticket i kabinen eller från fjärrkontrollen.

– Många känner igen Stop & Go från personbilar. Nu inför Manitou systemet i de stora construction-teleskopliftarna MT1440 och MT1840. Därmed är det utsikter för färre timmar på mätaren, mindre bränsleförbruk och våldsamt mindre slitage på startskransen. Manitou lanserar Stop & Go som en option. Hos Scantruck har vi valt att göra det till standard på nya maskiner, berättar produktchef Claus Bjerregaard hos Scantruck A/S.

Manitou har utvecklat systemet i samarbete med Poclain Hydraulics. Det arbetar med en hydraulisk ackumulator, som skickar tryck till en hydraulisk startmotor som säkrar att maskinen omedelbart startar. Den hydrauliska ackumulatorn gör det dessutom möjligt att omstarta dubbelt så snabbt som med en klassisk elektrisk startmotor.

Längre levnadstid

– En teleskoplift kör ju inte många timmar men startar och stannar många gånger, speciellt eftersom det nästan alltid är fjärrkontroll på dessa två modeller. Det ger många start och stopp från korgen via fjärrkontrollen. Därför är Stop & Go-systemet helt genialt, eftersom det både ökar driftssäkerheten och förlänger maskinens levnadstid. I kombination med färre timmar på mätaren, så reduceras naturligtvis också underhållskostnaderna och teleskopliften får ett bättre andrahandsvärde, säger Claus Bjerregaard hos Scantruck.

– Maskinföraren kommer naturligtvis märka skillnaden på den praktiska användningen och det reducerade bränsleförbruket. Med det följer också ett grönt fotavtryck då maskinen producerar mindre CO2 eftersom motorn automatisk stannar och startar efter behov förklarar produktchefen.

Bilden: Manitou är redo med Stop & Go på de stora construction-teleskopliftar MT1440 och MT1840. I Sverige gör Scantruck det nya systemet till standard på de två maskintyperna. 

www.scantruck.dk

 

 

 

 

Bildtext:

 

1.

Manitou är redo med Stop & Go på de stora construction-teleskopliftar MT1440 och MT1840. I Sverige gör Scantruck det nya systemet till standard på de två maskintyperna.