Produktnyheter

Ny teknik som gör oljebytet snabbt, smart och enkelt

Oljecellen Nexcel är en mycket användarvänlig enhet som innehåller både motorolja och filter.  Den har utformats för att minska CO2-utsläpp, för att förenkla service och för att förbättra återvinning av spillolja åt framtidens personbilar. Enheten erbjuder därmed en lösning på ett problem som ökar hos biltillverkare.

Systemet erbjuder biltillverkare och bilister fördelar i minskning av CO2-utsläpp, hållbarhet och underhåll:

  • Nexcel har utformats för att minska bilens koldioxidutsläpp (CO2) genom att säkerställa en exakt oljemotormatch och hjälper oljan att värmas upp snabbare.
  • Oljecellen sätts in och tas enkelt ur motorn, byter filter och olja på 90 sekunder. Nexcel tillåter installatörer att erbjuda mer flexibla och praktiska servicealternativ till kunder.
  • Den förseglade oljecellen ser till att spillolja samlas på ett säkert sätt och kan återvinnas för att återigen bli högkvalitativ motorolja.

Aston Martin Vulcan blir den första bilen med Nexcel teknik.

Aston Martins vd, Dr Andy Palmer säger: ”Vi tror att Aston Martin Vulcan sätter en helt ny standard av hög lyx i superbilklassen, precis som Nexcel tekniken sätter en helt ny standard inom motorolja. Det kändes därför rätt för oss att föra samman dessa två nyheter inom teknik, och visa upp deras kapacitet.”

Nexcel Systemet har testats på motorprogram från mycket små stadsbilar till banbrytande kraftfulla tävlingsmotorer. Systemet fungerade även smidigt under stark inbromsning på upp till 1,8G, vilket motsvarar ett fordon som färdas i 100 km/h och som stannar på 1,6 sekunder. Dessutom har systemets oljeflöde testats på upp till 600 liter per minut -10 till 20 gånger större än det hos en vanlig personbilsmotor.

Testning och installation av Nexcel på en lågvolymbil som Aston Martin Vulcan påskyndar oljecellens utveckling, vilket innebär att Nexcel kommer att vara redo för massmarknadsproduktion mycket tidigare. Systemet kommer att monteras som standard i Vulcan. Personbilar med Nexcel installerat väntas gå i produktion inom fem år.

Paul Waterman, Castrol CEO, kommenterar: ”Vi tror att detta är det största steget någonsin gällande teknik av oljebyte avseende förbränningsmotorer. Castrols ingenjörer är ledande inom sitt område och har nu tagit fram en helt ny teknik. Det är resultatet av nästan tre års arbete men så snart människor ser fördelarna i utsläpp och service samt de stora miljömässiga fördelarna, kommer de att undra varför detta inte har gjorts tidigare. ”

Castrol Sverige