Kortnyheter

Snö och is ställer till problem

Temperaturväxlingar och blötsnö har gjort att snö och is frusit fast i trädkronor och orsakar en enorm belastning på träden. Framförallt har skog drabbats i kommunerna Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala. Läget är problematiskt och ytterligare snö riskerar att förvärra situationen.

Böjda träd, brutna trädtoppar och rotvältor är nu en vanlig syn längs många vägar i inlandskommunerna. Tung och fuktig snö har frusit fast i trädkronorna och skapat en enorm belastning för träden. Läget förvärras ytterligare av att marken på många håll är helt ofrusen vilket gör rotsystemen mer instabila med risk för rotvältor som följd. Framförallt är det så kallad gallringsskog som ligger i riskzonen för att knäckas av snötrycket.

– Det är ovanligt med en så här kraftig upplega, det vill säga snö som ligger kvar på grenar i trädkronan och tynger ner den, så här tidigt på vintern. På många håll kan man höra hur det knakar och smäller i skogen när grenar och toppar ger vika för snön, säger Tobias Gramner, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen vill uppmana till försiktighet för de som vistas i skog och mark. Grenar, toppar och hela träd kan ramla ner och orsaka stor skada. Speciellt försiktig ska man vara vid eventuell uppbearbetning av skadade träd.

– Vad den ekonomiska förlusten för skogsbruket blir är för tidigt att säga. Klart är att ytterligare snö kan innebära stora negativa konsekvenser för skogsägare runt om i inlandskommunerna. Tyvärr kan man som skogsägare inte göra så mycket åt problemet, utan det bästa är om det blir blidväder så att snö som ansamlat sig tinar och rasar ner från träden, säger Tobias Gramner.

www.skogsstyrelsen.se
Foto: © Michael Ekstrand