Nyhet

Nya Karl – Pigg, praktisk och prisvärd

Nu lanseras nya Opel Karl i Sverige. I grundutförande kostar den här nya minibilen bara 99 900 kronor. För det här attraktiva priset får köparna en 3,68 meter lång och 1,48 meter hög femdörrars bil med plats för upp till fem personer. Dessutom har Karl flera säkerhets- och komfortfunktioner som är ovanliga i det här segmentet. Modellen kan även utrustas med den senaste generationens infotainmentsystem IntelliLink och kommer till hösten 2016 att erbjudas med Opel OnStar – personlig uppkoppling och serviceassistent.

Under huven har Opels nya minsting en ny och skräddarsydd 3-cylindrig bensinmotor med 75 hk och bränsleförbrukning och CO2-utsläpp så låga som 4,3 literper 100 kilometer respektive 99 gram per kilometer vid blandad körning.

I och med lanseringen av Karl får Opel den starkaste småbilsportföljen någonsin och även den modernaste på marknaden: Karl – den förnuftiga instegsmodellen, Adam – mästare i individualisering och Corsa – den välkända allroundbilen.

 

Generösa utrymmen i kompakt kaross

Karl utvecklades med funktionalitet och mångsidighet i åtanke. Axelavståndet är endast 2 385 mm och tjänstevikten bara 940 kg, men femdörrarskarossen erbjuder ändå plats för upp till fem personer. Förarsätet och rattstången är justerbara (version Enjoy) och i baksätet finns ISOFIX-fästen för bilbarnstolar. Som tillval kan baksätets ryggstöd fällas 40/60 för ett extra flexibelt lastutrymme. Med det bakre sätets ryggstöd nedfällt erbjuder Karl hela 1 013 liters bagagevolym om man lastar upp till taket.

Att Karl är liten och lätt bidrar till de säkra och spänstiga köregenskaperna, men grunden är förstås ett avancerat och väl optimerat chassi och en hög strukturell styvhet i karossen. Den exakta styrningen bidrar också till imponerande väghållning och körglädje – oavsett om man kör i standardläge eller ”City Mode” – och det välbyggda chassit och karossens styvhet är också en förutsättning för hög säkerhet, finfin fjädringskomfort och låg ljudnivå.

 

Effektiv motor: Ny 1.0 ECOTEC med tre cylindrar

Karl drivs av den senaste generationens motorteknologi från Opel. Den nya 1.0 ECOTEC på 55 kW/75 hk är en ultramodern motor helt i aluminium. Den hör till samma familj som den mycket lovordade turboladdade 1-litersmotorn som finns i Corsa och Adam och som imponerar med enastående mjukhet och effektivitet. Förutom en 5-växlad manuell låda kan Karl även beställas med en likaledes 5-växlad automatiserad Easytronic-låda.

Utrustad med ecoFlex-paketet (tillval), som består av en aerodynamiskt optimerad frontspoilerläpp, en takspoiler och däck med extra lågt rullmotstånd, drar KarlL endast 4,3 liter bensin per 100 kilometer och koldioxidutsläppen blir då bara 99 g/km.

 

Teknologier och funktioner 

Karl är försedd med flera säkerhets- och komfortfunktioner som är sällsynta i den här prisklassen. Som standard har modellen låsningsfria bromsar, antispinn- och antisladdd-system och Hill Start Assist, som hindrar bilen från att rulla bakåt vid start i backe. En kurvljusfunktion integrerad i dimljusen bidrar också till den höga säkerhetsnivån, liksom sex krockkuddar och säkerhetspedaler som minska skaderisken för föraren vid en kollision. Karl kan dessutom utrustas med Lane Departure Warning, som med kamerasensorer skannar vägen och varnar föraren med ljud- och ljussignaler om bilen oavsiktligt avviker från filen.

På komfortsidan har Karl också mycket att erbjuda. I version Enjoy har Karl bland mycket annat eluppvärmd läderratt och funktionen ”City mode”, som ger ökad servoverkan och därmed underlättar vid manövrering i trånga utrymmen. Som tillval finns farthållare med hastighetsspärr, parkeringssensor bak samt elmanövrerad taklucka.

 

Uppkoppling med IntelliLink och OnStar

I januari får Karl den nya generationens infotainmentsystem IntelliLink och till hösten 2016 får Karl liksom övriga modeller Opel OnStar. Med de här två funktionerna kommer Opels nya instegsmodell att sätta nya standarder för uppkoppling i småbilssegmentet.

OnStar är en ständigt närvarande skyddsängel som automatiskt ringer ett servicecenter i händelse av en olycka. Detta är dock bara en av de tjänster och funktioner som erbjuds av Opel OnStar. Föraren och passagerarna kan kontakta OnStar dygnet runt 365 dagar per år för vägassistans och andra tjänster. De kommer alltid att få prata med en rådgivare som talar deras språk. Opel OnStar kommer också att förse Karl med en 4G LTE Wi-Fi hotspot som kan ansluta upp till sju enheter.

Karl har i versionen Enjoy en R300 BT radio, aux-ingång och USB-portar samt Bluetooth handsfree-telefon och audio streaming. Den kan kombineras med DAB + (Digital Audio Broadcasting), vilket ökar programval och ljudkvalitet väsentligt. Från januari finns även nya generationens IntelliLink-system, som ger passagerarna möjlighet att ansluta till smartphones och appar via Android Auto och Apple CarPlay. Många funktioner kan styras via kommandon på ratten, vilket innebär att föraren kan hålla ögonen på vägen och händerna på ratten.

IntelliLink:s hemsida ger tillgång till fem övergripande funktioner: samtal (Telefon), lyssna på musik (Ljud), titta på foton och videoklipp (Galleri), ändra inställningar, som till exempel ändra språket i systemet, (Inställningar) eller använda telefonintegration.

 

Skarpa linjer med karaktär

Karls design ger uttryck för en mogen småbil med mycket karaktär. Fronten visar en lekfullt vänlig men kvick attityd. Den har en bred och lågt placerad trapetsoidgrill med Opels logotyp i mitten. De kännetecknande ”bladformen” på karossidan sveper uppåt och återspeglar Opels designfilosofi. Stora strålkastare och bakljus bidrar till det livfulla utseendet. Karl finns i tio olika färger, från ’Mystic Violet’ till ”Fresch Green Lime”. Som tillval finns även ett antal olika fälgar på 14-16 tum.

På insidan erbjuder Karl en rymlig interiör med fokus på föraren. Det finns flera smarta förvaringsutrymmen, som till exempel extra förvaring ovanför det ordinarie handskfacket och de stora facken i framdörrarna som rymmer en 1-liters PET-flaska.

 

Lansering i Sverige

Opel Karl lanseras i Sverige i mitten av januari, men redan nu går det att lägga en order hos närmaste Opel-återförsäljare.

www.opel.se