Nyhet

Fulgasfrågan rullar nu vidare

För en tid sedan slog MRF larm om att det marknadsförs och säljs ”fulgas” för påfyllning av bilars AC-system. I samband med detta polisanmäldes också fyra företag för denna hantering.

Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tagit MRF:s polisanmälan på allvar.

– Vi blev kontaktade efter Christer Sandqvist på MSB läst en artikel om MRF: s fulgas-test 2015, som DN Motor publicerade tidigare i år, berättar Joachim Due-Boje servicemarkandsansvarig på MRF. Detta ledde till att MRF och MSB träffades nyligen för att gå igenom frågan.

På mötet visade MRF upp olika typer av gasol och gasflaskor som MRF köpt med hjälp av utomstående privatpersoner. Bland annat ac-gasen R134a som inhandlades på en av de anmälda företagens hemsida. På betalsidan kan köparen fylla i om han eller hon är privatperson eller företag. Det strider mot den svenska F-gasförordningen som är hårdare skriven än EU-förordningen. Det krävs ett personligt certifikat för att överhuvudtaget manipulera slutna system med fluorerade gaser. – Det förkom ingen kontroll om personerna som köpte gasen hade något certifikat, berättade Jocke på MRF.

MSB var speciellt intresserad av hur den ”miljövänliga” ac-gasen (gasol) var förpackad och transporterad till utlämningsställena. MRF visade upp de omärkta vanliga kartongerna, – detta ser vi mycket allvarligt på, avslutade Christer Sandqvist från MSB.

MRF

Bilden: Christer Sandqvist, MSB och Joachim Due-Boje servicemarkandsansvarig på MRF. Foto/Källa: MRF.