Nyhet

MRF höjer prognosen för årets försäljning av lastbilar över 16 ton

Tomas Engsund ordförande i MRFs sektion Tunga Fordon.

Tidigare i veckan beslutade styrelsen för MRFs sektion för Tunga Fordon att höja prognosen för årets försäljning från tidigare 5.500 till 5.900 tunga lastbilar över 16 ton.

– Vi ser att produktionen kommit igång efter störningarna med komponentbrist under förra året. Det står många lastbilar hos påbyggarna som är på väg ut, säger Tomas Engsund ordförande i Tunga styrelsen.


Produktionen av el-fordon fortsätter att öka men på blygsamma nivåer än så länge och andelen el-fordon beräknas för 2023 landa runt 5 %. Scania stänger fabriken i Södertälje under 3-4 mån för att bygga om för elfordonsproduktion. Effekterna av stängningen skall inte påverka siffrorna i år utan Scania räknar med att den svenska volymen skall klaras av från fabrikerna i Holland och Frankrike. Tomas Engsund fortsätter:

– Men det som vi är oroliga för är effekterna av det nya regelverket inom EU som kräver nya färdskrivare för fordon som tas i trafik från 21 aug. Här höjer vi en varningens finger att det kan påverka möjligheterna att få ut den senaste tekniken inklusive el-fordon på våra vägar.

– Vi har varit i kontakt med myndigheterna här i Sverige för att se om det finns möjligheter till övergångsregler då det är en brist av nya färdskrivare inom hela EU, säger Tomas Engsund avslutningsvis. Men än så länge har vi bara mötts av beskedet att det inte kommer att bli någon förändring av liggande regelverk.

Källa: MRF