Kortnyheter

Råd inför jul- och nyårstrafiken

Ungefär två miljoner människor beräknas ge sig ut i jul- och nyårstrafiken. Många av resorna kommer att ske på vägnätet som ännu inte är mötesseparerat. Under perioden beräknas cirka 20 personer dödas och närmare 700 skadas i trafiken. Många svåra olyckor väntas inträffa på några av Sveriges farligaste och hårdast trafikerade vägar. I år kommer trafiken dessutom att vara mer intensiv än vanligt då det inte är några lediga dagar innan jul- och nyårsafton.

– Mina bästa råd till bilisterna är att börja resan i tid, hålla hastighetsbegränsningarna, anpassa hastigheten till rådande väglag och håll avståndet till framförvarande. Var utvilad om du ska köra en längre sträcka, planera in pauser och fikastopp och försök inte att sträckköra. Det försämrar koncentrationen och ökar riskerna att hamna i en olycka, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Att olyckorna ökar under helgerna beror inte bara på ökad trafik, utan också på att mycket av trafiken koncentreras till vägar med bristande standard. Att folk blir stressade av den intensiva och ibland mycket långsamma trafiken är något som kan leda till fler olyckor. Dessutom sitter hela familjer ofta i bilen vilket kan leda till att många skadas i de olyckor som sker.

– Många av olyckorna sker på de stora vältrafikerade vägarna, men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet. Men det är omöjligt att förutspå var olyckorna kommer att ske. Det är som att kasta pil på en karta, säger Carl Zeidlitz.

Välj en mötesfri väg till jul- och nyårsfirandet, även om det innebär en viss omväg. Mötesseparerade vägsträckor minskar dödligheten med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar dessutom inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor.

– Se över bilen inför julresan, självklart ska den ha bra vinterdäck, rätt däckstryck och nypåfylld spolarvätska. Det är också viktigt att packa bilen rätt. Den tyngsta lasten ska ligga längst ner mot baksätet, avslutar Carl Zeidlitz.

 

Så kör du säkert i jul och nyår

 • Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket innan du åker iväg.
  • Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon.
  • Planera din resväg och välj om möjligt säkra motorvägar och mittseparerade vägar.
  • Anpassa hastigheten till väglaget.
  • Kontrollera alla lampor.
  • Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt.
  • Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar.
  • Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.
  • Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.
  • Se till att mobiltelefonen är laddad.
  • Ta med en ficklampa med fungerande batterier.
  • Ha med extra varma kläder och något ätbart.
  • Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp.
  • Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme.

Vägar med ökad risk för olyckor

Europavägar:
E10 – hela sträckan
E12- hela sträckan
E14 – hela sträckan
E16 från Gävle till norska gränsen
E18 från Karlstad till norska gränsen
E20 från Laxå till Göteborg
E22 från Söderköping till Karlskrona
E45 från Trollhättan och norrut

Riksvägar:
26 från Kristinehamn och norrut
70 från Borlänge till norska gränsen
84 från Hudiksvall till norska gränsen

De här vägarna är inte är mötesseparerade, vilket gör att riskerna för svåra olyckor ökar. Vägsträckorna kommer dessutom vara mer belastade än vanligt under jul- och nyårshelgen.

MRF

Bilden: Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. Foto/Källa: MRF.