Kortnyheter

Teknikpris till Kramers elhjullastare

Kramer får Maskinentreprenörens Teknikpris 2016 för sin eldrivna hjullastare 5055e. Genom att redan i dag kunna erbjuda marknaden en eldriven maskin tar Kramer ledningen i el-racet.Med en drifttid på fem timmar och samma prestanda som sin dieseldrivna motsvarighet, är det här den första lite mer rejäla eldrivna hjullastaren på marknaden. Inga avgaser, låg ljudnivå och minskade kostnader för drivmedel är några av fördelarna.

Så här lyder juryns motivering:

”I en tid när världens största tillverkare visar konceptmaskiner och prototyper av eldrivna anläggningsmaskiner, lanserar Kramer en batteridriven hjullastare som redan i dag är färdig att börja arbeta. Utan att ge avkall på prestanda kan maskinägare ta ansvar för miljön, och samtidigt få en arbetsmiljö utan avgaser och med lägre ljudnivå. Dessutom ”försvinner” kostnaden för diesel.”

– Vi är väldigt glada att 5055e fått årets teknikpris. Det visar att vi ligger rätt i vårt utvecklingsarbete av elektriska maskiner, säger Kramers vd Karl Friedrich Hauri.

I Maskinentreprenörens senaste nummer, som kommer ut den 19 december, kan man läsa allt om Teknikpriset 2016. Förutom vinnaren Kramer presenteras även tre finalister som får hedersomnämnanden:

Komatsu – Förarlös gruvtruck utan hytt
Volvo – Co-pilot gränssnitt för maskiner
Engcon – Quick hitch Standard Control, för säker redskapshantering

Foto/Källa: Tidningen Maskinentreprenören