Nyhet

Först med dubbel bakåtvolt på snöskoter

Att beräkna hur mycket man kan lasta är inte helt lätt. Denna släpvagn är byggd tekniskt på 42T totalvikt, dubbelmontage 275.70R 22.5 Bridgestone däck, kasse 7mm botten samt 5mm sida, hardox 450, BPW axlar med skivbroms,lyft separat 3 o 5 axel.

Freestyle snöskoterproffset Daniel Bodin lyckades i veckan skriva sporthistoria när han blev först i världen att lyckas landa en dubbel bakåtvolt på snöskoter. Här ser du honom slå världsrekord.

 

Efter en period med noggranna förberedelser och testhopp tog 31-åringen från Malung sats mot rampen med sin snöskoter i en skogsglänta hemma i Dalarna. Med sin över 200 kilo tunga maskin lyckades han fullborda två rotationer, mer än 15 meter upp i luften, och sätta landningen.

– Jag gjorde det! Jag kan inte fatta att jag gjorde det! Vilken rusch! Jag skulle kunna försöka beskriva känslan men ingen i hela världen kan ändå fatta hur det är. Jag har drömt om det här tricket i mer än två år, sade Daniel Bodin.

Dubbel bakåtvolt har skapat sig ett rykte som snöskotersportens heliga graal sedan 2009 då amerikanen Levi Lavallee försökte sig på – men misslyckades att landa – tricket på X Games. 2011 kraschade Justin Hoyer i ett nytt försök på vinterspelen. Men fram till idag har ingen lyckats knäcka koden.

Genom att landa världens första dubbla bakåtvolt lyckades Daniel Bodin sätta press på sina Nordamerikanska konkurrenter Colten Moore och Heath Frisby, som tidigare annonserat att de tänker försöka sätta dubbeln på X Games senare denna vecka.

– Jag har alltid känt att det här tricket är mitt och jag kunde bara inte låta någon annan hinna före. Men att göra en dubbel bakåtvolt för första gången på en tävling kändes inte rätt. Jag ville göra det utan press på mig och i en miljö jag kan kontrollera, sade Daniel Bodin.

Stora trick, särskilt bakåtvolter, har blivit det svenska snöskoterproffsets signum. Det började 2007 i Alaska när Daniel landade det som inofficiellt räknas som världens längsta bakåtvolt, uppmätt till 147 fot eller strax under 45 meter. 2009 gjorde han ett försök att sätta ett officiellt världsrekord i bakåtvolt på snöskoter, med målet att flyga längre än 150 fot, men klarade inte landningen.

År 2011 fick Daniel Bodin sitt internationella genombrott på X Games genom att ta dubbla guldmedaljer i disciplinerna Freestyle och Best Trick.  Efter en allvarlig krasch året efter, i vilken han bröt han fem av sju nackkotor i samband med träning, återkom han till X Games 2013 och tog sitt andra guld i Best Trick. Samma år fick han miljonpublik på Youtube med ett klipp där han hoppade nästan 70 meter utför Örnsköldsviks hoppbacke på sin snöskoter.

Trots att pressen på Colten Moore och Heath Frisby att leverera dubbeln på X Games knappast kan vara högre efter Bodins bedrift, har svensken bestämt sig för att inte repetera tricket i helgens vinterspel.

– Jag har fokuserat så hårt på dubbeln de senaste månaderna. Allt annat har varit på paus. Nu ser jag fram emot att komma till X Games och få en chans att ställa upp i Freestyle och Best Trick med ett lättat sinne. Jag hoppas att jag fortfarande kan överraska, sammanfattar Daniel Bodin med ett leende.

Bilden: Daniel Bodin efter att precis ha skrivit världshistoria med sin dubbelvolt. Foto: Marcus Olsson.

Red Bull Sverige

Följ Daniel Bodin i sociala medier:

Facebook: https://www.facebook.com/xdanielbodinx/

Instagram: https://www.instagram.com/mxbodeen/