Detta irriterar oss mest i (sommar)trafiken

Detta irriterar oss mest i (sommar)trafiken

För andra året i rad har svenskarnas största störningsmoment på vägarna utsetts.

CTEK, ett globalt ledande varumärke inom underhåll av fordonsbatterier, har, lagom till semesterperioden, tillsammans med undersökningsföretaget Cint för andra året i rad tittat närmare på vad vi stör oss mest på i trafiken. Med många ute på vägarna som ska samsas om utrymmet finns det också utrymme för irritation.

I undersökningen fick 1 000 svenska bilister ange de tre mest störande elementen på vägarna med samma svarsalternativ som en liknande undersökning förra året, även den gjord på uppdrag av CTEK.

Det som stör oss mest i trafiken 2018 är följande

  1. När andra inte använder blinkers (60%)
  2. Folk som kör om för att tränga sig förbi i en bilkö (57%)
  3. Bilister som kör långsamt (30%)
  4. Trafikstockningar (28%)
  5. När andra blockerar mittfilen (17%)
  6. Bilister som kör för snabbt (16%)
  7. Isiga/hala vägar (13%)
  8. Cyklister (11%)
  9. Problem att starta/komma iväg (5%)
  10. Skrikande barn i baksätet (3%)

 

Den tveksamma ’vinnaren’ är andra bilförares bristande användning av blinkers. Det är andra året i rad det toppar listan, även om vi faktiskt verkar ha blivit bättre på det (förra året svarade 68% att det var mest störande). Ny på andraplatsen för i år är folk som kör om en bilkö för att sedan försöka tränga sig in längre fram.

Trafikstockning och folk som kör för långsamt halkar ner en position vardera från förra året, medan irritation över folk som kör för snabbt tappat två placeringar.

Även våra medtrafikanter i form av cyklister verkar sköta sig bättre i år. Förra året svarade 21 procent att de störde sig på cyklister, medan det i år nästan halverats.

– Precis som när vi gjorde undersökningen förra året handlar det mycket om respekten gentemot sina medtrafikanter, säger Tony Sylsjö, marknadschef på CTEK. Vi verkar ha blivit bättre på att använda blinkers, men att stressa förbi en kö för att tränga sig in längre fram gör knappast någon glad.

Det finns även skillnader mellan män och kvinnors irritationsmoment i trafiken. Män stör sig generellt mer på folk som trängs eller inte använder blinkers, medan kvinnor irriterar sig mer än män på folk som både kör för fort och långsamt.

Just storhelgerna innebär inte bara mycket folk på vägarna, utan även en hel del stress att komma fram, vilket kan öka på irritationsmomenten. Se till att vara ute i god tid för att minska stressmomentet och tänk på att dina medtrafikanter troligtvis är lika stressade som du att hinna till midsommarfirandet.

 

Om undersökningen: 
Undersökningen utfördes av Cint på uppdrag av CTEK under april 2018. 1 000 personer ombads att svara på frågor om sitt bil- och båtägande.

CTEK

Foto: Getty Images

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Exporten av lastbilar ökar

Exporten av lastbilar ökar

De tunga fordonen på Klaraviks auktionsplattform blir allt vanligare och även på riksnivå ökar exporterna.

Ny minigrävare från Caterpillar

Ny minigrävare från Caterpillar

Caterpillar lanserar nu nya generationens minigrävare fullmatade med nya funktioner, till exempel spakstyrning, farthållare, LCD-display, bluetooth-start och tiltbar hytt.

Freja rustar för framtiden

Freja rustar för framtiden

Under 2018 gjorde transport- och logistikföretagen Freja en stor investering och flyttade kontor och lager till Jönköping.

Förslag om ny lastbilspremie

Förslag om ny lastbilspremie

För att ställa om fordonsflottan av tunga fossildrivna fordon föreslår Trafikanalys att en ny miljölastbilspremie införs 2020.

Fler dör i arbetsplatsolyckor

Fler dör i arbetsplatsolyckor

Antalet arbetsplatsolyckor med dödligt utfall ökar. Redan nu ligger årets siffror på oroväckande hög nivå med tolv dödsfall hittills.

Fler artiklar