Detta stör vi oss mest på i (midsommar)trafiken

Detta stör vi oss mest på i (midsommar)trafiken

För andra året i rad har svenskarnas största störningsmoment på vägarna utsetts.

CTEK, ett globalt ledande varumärke inom underhåll av fordonsbatterier, har tillsammans med undersökningsföretaget Cint för andra året i rad tittat närmare på vad vi stör oss mest på i trafiken, lagom till midsommarhelgen som är en av landets stora trafikhelger. Med många ute på vägarna som ska samsas om utrymmet finns det också utrymme för irritation.

I undersökningen fick 1 000 svenska bilister ange de tre mest störande elementen på vägarna med samma svarsalternativ som en liknande undersökning förra året, även den gjord på uppdrag av CTEK.

Det som stör oss mest i trafiken 2018 är följande

  1. När andra inte använder blinkers (60%)
  2. Folk som kör om för att tränga sig förbi i en bilkö (57%)
  3. Bilister som kör långsamt (30%)
  4. Trafikstockningar (28%)
  5. När andra blockerar mittfilen (17%)
  6. Bilister som kör för snabbt (16%)
  7. Isiga/hala vägar (13%)
  8. Cyklister (11%)
  9. Problem att starta/komma iväg (5%)
  10. Skrikande barn i baksätet (3%)

 

Den tveksamma ’vinnaren’ är andra bilförares bristande användning av blinkers. Det är andra året i rad det toppar listan, även om vi faktiskt verkar ha blivit bättre på det (förra året svarade 68% att det var mest störande). Ny på andraplatsen för i år är folk som kör om en bilkö för att sedan försöka tränga sig in längre fram.

Trafikstockning och folk som kör för långsamt halkar ner en position vardera från förra året, medan irritation över folk som kör för snabbt tappat två placeringar.

Även våra medtrafikanter i form av cyklister verkar sköta sig bättre i år. Förra året svarade 21 procent att de störde sig på cyklister, medan det i år nästan halverats.

– Precis som när vi gjorde undersökningen förra året handlar det mycket om respekten gentemot sina medtrafikanter, säger Tony Sylsjö, marknadschef på CTEK. Vi verkar ha blivit bättre på att använda blinkers, men att stressa förbi en kö för att tränga sig in längre fram gör knappast någon glad.

Det finns även skillnader mellan män och kvinnors irritationsmoment i trafiken. Män stör sig generellt mer på folk som trängs eller inte använder blinkers, medan kvinnor irriterar sig mer än män på folk som både kör för fort och långsamt.

Just storhelgerna innebär inte bara mycket folk på vägarna, utan även en hel del stress att komma fram, vilket kan öka på irritationsmomenten. Se till att vara ute i god tid för att minska stressmomentet och tänk på att dina medtrafikanter troligtvis är lika stressade som du att hinna till midsommarfirandet.

 

Om undersökningen: 
Undersökningen utfördes av Cint på uppdrag av CTEK under april 2018. 1 000 personer ombads att svara på frågor om sitt bil- och båtägande.

CTEK

Foto: Getty Images

Aktuellt

Övertygande däcktester

Övertygande däcktester

Premiumtillverkaren Hankook tar steget in i den kalla årstiden med tre utmärkta modeller som fått testbetyg över genomsnittet.

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar