Var sjunde kör med för lågt däcktryck

Var sjunde kör med för lågt däcktryck

Vid förra årets däckrazzior körde var sjunde bilist på däck med minst 30 procent lägre lufttryck än det som är rekommenderat.

När trycket i däcket är för lågt rullar däcket tyngre och får en större rörelse i kontakten med vägbanan, vilket gör att bränsleförbrukningen ökar och att däcket slits mer. Med 30 procent lägre däcktryck än rekommenderat riskerar livslängden på däcken att halveras. Med dåligt tryck i däcken kan bilen också bli svår att hantera vid en undanmanöver eller häftig inbromsning.

– När vi håller koll på däcktrycket gör vi en miljöinsats och undviker onödiga koldioxidutsläpp. Om de resultat vi sett vid förra årets däckrazzior är representativa för hela Sveriges bilpark blir konsekvensen ökad bränsleförbrukning och för tidigt utslitna däck, som för bilisterna innebär att värden för hundratals miljoner kronor försvinner varje år. När det är dags att köpa nya däck hjälper också energimärkningen oss att välja däck med lägre rullmotstånd, säger Anders Hallberg på Energimyndigheten.

Tre av fyra av bilisterna som stannades i förra årets däckrazzior hade inte kontrollerat lufttrycket senaste månaden eller vet inte när det gjordes sist.

Nya däckrazzior

I skarven mellan sommar och höst genomförs varje år däckrazzior, för att påminna bilister om att hålla koll på sina däck. Nu är det dags igen.

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, Polisen, VTI, Däckbranschens informa-tionsråd, NTF och Bilprovningen. Däckrazzior genomförs 2018 i Skåne, Västra Götaland och på Gotland.

Vid däckrazziorna gör Polisen en ordinarie trafikkontroll, där föraren även får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.

Däckrazzia

Foto/Källa: Däckrazzia

Aktuellt

Övertygande däcktester

Övertygande däcktester

Premiumtillverkaren Hankook tar steget in i den kalla årstiden med tre utmärkta modeller som fått testbetyg över genomsnittet.

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar