Svag krona lockar utländska bilköpare

Svag krona lockar utländska bilköpare

Utlandsintresset för att köpa bil i Sverige ökar dramatiskt i och med den svaga kronan. Antalet utländska besökare har fyrdubblats på Sveriges näst största bilsajt Wayke det senaste året och intresset fortsätter att öka. Sex procent av besökarna är utländska i dagsläget.

–    Jag rekommenderar att skriva annonsen på engelska om du ska göra dig av med bilen. Intresset beror helt och hållet på den svaga kronan och det är inte bara folk från grannländerna som letar bil här, även från långt ner i Europa, säger Martin Fransson, vd, Wayke.

Störst intresse från Finland

Största intresset kommer dock från Finland, 30 procent av de utländska besökarna på Wayke är finländare.

–    Medborgare i Euroländerna tjänar bra på att resa hit för bilköpet och det är ofta en relativt kort resa för finnarna. Sen har vi liknande begagnatutbud, våra behov är i stort sätt de samma, vi behöver bilar som klarar vinterkylan och väglaget här uppe vid i norr, säger Martin.

Positivt för privata säljare

Exporten är både bra och dålig för svensk bilhandel enligt Martin, den ger positiva resultateffekter kortsiktigt men för varje bil som lämnar landet innebär det en långsiktig förlust i form av service, reparation och underhåll. Men som privat säljare är den klart positiv då den oftast innebär att du får bättre betalt.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
DAF utökar sortimentet

DAF utökar sortimentet

De nya produkterna är ett led i arbetet med att utöka sortimentet av anläggningsfordon anpassade för den nordiska marknaden.

Vägtrafiken i mars

Vägtrafiken i mars

Under mars 2019 omkom 10 personer och 1 244 personer skadades i vägtrafiken.

Volvokoncernen miljardinvesterar

Volvokoncernen miljardinvesterar

Volvokoncernen satsar stort i Skövdefabriken. Ökad flexibilitet samt en en mer hållbar tillverkningsteknik är syftet med investeringarna.

Årets däcktillverkare 2019

Årets däcktillverkare 2019

Michelin har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Årets däcktillverkare, ”Tire Manufacturer of the Year”.

Fler artiklar