Kortnyheter

Begagnat är hett eftertraktat hos Klaravik

Foto: Klaravik

Intresset för att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon på Klaravik fortsätter att stiga. Faktum är att det aldrig varit lika hett som just nu menar företaget. I september uppgick det samlade återbruket till över 421 miljoner kronor, vilket är lika med rekord.


– Vi är tacksamma och ödmjuka. Vår konstanta ambition är att fler och fler ska välja att cirkulera det begagnade man har, men kanske inte använder, så att saker går istället för att står, säger Carita Nero, försäljningschef på Klaravik.

Under hösten har sifforna accelererat ytterligare. I september startades exempelvis över 13 000 unika auktionsobjekt på klaravik.se, där besöken varje dag numera är en bit över 100 000. Och auktionsomsättningen på 421 miljoner, ja det är lika med månadsrekord.
– Ökningen sker på alla håll och i alla våra segment. Vi har de senare åren fått förtroendet att sälja alltmer större maskiner, samtidigt som vi säljer även äldre och mindre. Den mixen gör också att det finns något för alla hos oss, fortsätter Carita Nero.

Merparten av det som säljs på klaravik.se stannar i Sverige. Det senaste året har dock den svaga kronkursen gjort att utländska budgivare i ökad utsträckning också hittat till marknadsplatsen. Jämfört med förra året har exportförsäljningen, totalt sett, ökat med 31 procent. Allra flest objekt exporteras till Polen, Baltikum, Finland, Danmark, Norge och mellaneuropeiska länder.

– Omvärlden påverkar alltid. Dessbättre har inte räntenivåer och svåra ekonomiska tider, för våra svenska kunder, påverkat oss negativt. I tuffare tider kan också många fler tvingas upptäcka nyttan i det redan tillverkade, snarare än att köpa nytt. Det gynnar också vårt läge och i det större perspektivet det totala återbruket, avslutar Carita Nero.

Källa: Klaravik