Nyhet

Lönsam satsning på solceller

VD Christopher Hurtig står på bilhallens tak som till stora delar täcks av solceller. Foto: Hurtigs Bil.

Att solen skiner i Karlstad vet de allra flesta. Att den gör det även i Kungälv är inte lika känt. Ett bevis på att den verkligen gör det är Hurtigs Bil som nu haft solceller på taket i över ett år.
– På lång sikt är det en toppinvestering. Både för oss och för miljön. Fler borde följa vårt exempel, säger Christopher Hurtig, vd Hurtigs Bil.

Hurtigs Bil i Kungälv har länge legat i framkant vad gäller förnybar energi i fordonsbranschen. De har varit en pionjär vad gäller elbilar, har en egen snabbladdningsstation och har en av få aktiva batteriverkstäder i landet. I över ett år har de också haft solceller installerade på bilhallens tak.

En tredjedel av förbrukningen

Nu kan de också sammanfatta effekterna av satsningen.

– Vi har producerat över 100 000 kilowattimmar under 2018, vilket innebär en tredjedel av vår förbrukning. Det har gått över all förväntan, säger Christopher.
Knappt 80 000 kilowattimmar har gått till den egna verksamheten, medan övrig el har köpts av det lokala energibolaget.

Fungerar bäst när det är soligt och kallt

Den varma och soliga sommaren 2018 kan antas vara en bidragande orsak till resultatet, men så är inte fallet, enligt Christopher Hurtig.
– Sommaren är faktiskt inte helt optimal för solceller då det i regel är alldeles för varmt. Solcellerna funkar som bäst när det är soligt och kallt, även om en solig sommar så klart är att föredra.

En lönsam investering

Många drar sig för att åta sig den investering som krävs för att installera solceller, men på lång sikt är det en satsning som garanterat lönar sig.

– Vi ska ändå köpa el. Kan vi då producera en tredjedel av vårt behov och spara de pengarna så betalar vi av investeringen på tio år. Solcellerna har 30 års garanti, vilket innebär att under 20 år är det ren vinst – och det är beräknat på dagens elpris, säger Christopher och frågar sig:

– Varför gör inte fler det här? Egentligen är det en fråga till alla branscher, men inte minst till vår egen som ändå har en stor miljöpåverkan.

Ett självklart val

För Hurtigs Bil var det ett självklart val att genomföra satsningen, som visat sig vara effektfull.
– Det går hand i hand med vår hållbarhetsprofil. Det är viktigt att ställa om och försöka hitta ett sätt att bli självförsörjande inom energi. Det är vinst för både oss som företag och för miljön, avslutar Christopher Hurtig.