Nyhet

Malwa levererar maskin nummer 200

Magnus Wallin (Malwas grundare och affärsutvecklingschef), Bertil Olausson och Hans Lindberg (Malwas VD) framför Malwa 560 Nr. 200.
Magnus Wallin (Malwas grundare och affärsutvecklingschef), Bertil Olausson och Hans Lindberg (Malwas VD) framför Malwa 560 Nr. 200.

I början av oktober lanserades fjärde generationens Malwa 560. Nu står den första sålda maskinen färdig för leverans till Bertil Olausson, självverksam skogsägare i Nässjö. Den nytillverkade kombimaskinen är dessutom maskin Nr. 200 i 560-serien totalt sett.

Malwa 560 premiärvisades på Elmia Wood 2013 och i
november 2017 lämnade maskin Nr. 100 fabriken i Skene.

De tre efterföljande åren har varit de händelserikaste i företagets historia och framgångarna avspeglas i både resultat och marknadsposition. 2020 har inneburit utmaningar för hela branschen som få kunnat förutspå – Malwa Forests VD Hans Lindberg ser, läget till trots, optimistiskt på framtiden:

”Som en följd av pandemin gör vi i år ett tapp på ca. 20%, men går samtidigt in i 2021 med rekordstor orderstock. Efter att ha behövt korttidspermitera personal under våren befinner vi oss nu istället i ett läge där vi nyanställer för att kunna öka produktionstakten i vår.”

”Nymaskinsordrar har i dagsläget leveransdatum i april”, tillägger Magnus Wallin, Malwas grundare och affärsutvecklingschef. Han fortsätter: ”Jag tror vi ser resultatet av en lyckad produktlansering, men också hur viktigt det är att snabbt kunna ställa om inom organisationen och anpassa arbetssätt till den nya verklighet pandemin innebär. Ett vanligt år hade vi stått på mässor och besökt våra distributörer runt om i Europa. Istället har vi själva åkt ut på en landsomfattande demoturné, ökat tillgängligheten för privata corona-säkrade visningar och jobbat kreativt med digitala verktyg för att kunna mötas över gränserna”.

Reseavrådan och ett allmänt osäkert världsläge har till viss del bromsat in Malwas exportsatsningar under det gångna året, men på sikt finns det gott om positiva signaler.

”Vi vet att efterfrågan på skogsmaskiner inom kompaktklassen är på uppgång i Europa och har stort självförtroende i vår produkt. Under året har vi etablerat distribution i ett par nya länder. Vi hoppas på att kunna stärka dessa samarbeten under 2021 och kanske även ta steget in på ytterligare någon marknad. När det återigen går att mötas på ett säkert sätt står vi väl förberedda”, avslutar Hans.