Nyhet

Från A till B – podd med professor Micael Dahlen

I säsong 2 av podcasten Från A till B undersöker ekonomiprofessor  Micael Dahlen vad som krävs för att vi ska ställa om och bli mer hållbara, från teknik till beteendeförändringar och samhällssatsningar. Han tittar bland annat närmare på elförsörjning, hur framtidens bensinmackar kommer se ut och vad självkörande bilar kommer innebära i ett fossilfritt samhälle.

I podcasten belyser ekonomiprofessorn och framtidsspanaren Micael Dahlen den fossilfria omställningen och framtidens transporter. Kommer det ens vara möjligt att åstadkomma de förändringar vi vill för att kunna ställa om inför den gröna transformationen? Och hur ska elnätet räcka till?

– När jag fick frågan att göra den här samtalsserien kände jag att den gröna omställningen är ett väldigt angeläget ämne och att det finns mycket vi behöver diskutera och bli klokare på kring allt från infrastruktur, handel och beteenden till elförsörjning, teknik och transporter, säger Micael Dahlen.

Under poddseriens sex avsnitt tittar han närmare på de frågor som branschen behöver ta tag i. Han möter politiker, företagsledare och forskare för att samtala om alltifrån hållbarhet och laddstolpar till elbilar och självkörande fordon.

– Transportsektorn befinner sig i den snabbaste omställningen som har skett i modern tid. Vi vill med den här podcasten belysa den resan och att vi står inför ett historiskt vägskäl. Vi måste skapa förutsättningar för dagens och morgondagens samhälle där elektrifiering och automatisering skapar nya möjligheter, säger Mychele Östman, kommunikationschef på Transportföretagen.

Podcasten är framtagen av contentbyrån Borg Owilli och produktionsbolaget Studio Olga, som båda arbetade med podcastseriens första säsong.

– Berättelsen om framtidens transporter handlar om långt mycket mer än fordon, vägar och logistik. Ju tidigare vi kommer till den insikten desto snabbare kommer vi att kunna komma igång med att framtidssäkra inte bara Sveriges transportnäring, men även andra samhällsviktiga branscher. Genom podcasten vill vi helt enkelt lyfta det ofta förbisedda helhetsperspektivet på Sveriges stundande elektrifiering, säger Vincent Janér, Planner på Borg Owilli.

Första avsnittet tar avstamp i vinterns stora elkris där Micael frågar sig hur elnäten ska hantera ett allt mer elektrifierat samhälle. Från A till B med Micael Dahlen har premiär den 16 mars med nya avsnitt varje vecka.

 

Källa: Transportföretagen