Nyhet

Ytterligare två ME-skolor – nu i Kiruna och Söderhamn

Foto: Getty Images

Det finns stor brist på maskinförare i Sverige, men till hösten 2023 startas två nya skolor på gymnasie- och yrkesvuxnivå i Kiruna och Söderhamn.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna driver idag genom ME-skolan nio skolor på gymnasie- och yrkesvuxnivå för att utbilda maskinförare runt om i landet. Uppdraget att anordna utbildningarna kommer från kommuner som har gått samman, genom Hälsinglands utbildningsförbund och Lapplands lärcentra. Man har gått samman regionalt för att finansiera en utbildning som det finns behov av, vilket går väl i linje med beslutet utifrån den nya gymnasieutredningen.

– Vi är stolta över att ha fått det här uppdraget och både vi och våra medlemsföretag i dessa regioner tycker det här ska bli jättespännande. Det är brist på utbildningsplatser för maskinförare i norra delen av Sverige och det finns en mycket stor efterfrågan på arbetskraft i branschen. I stort sett alla elever som går ut från våra skolor årligen får jobb direkt, säger Jonas Thorstenson, vd för ME-skolan.

Riksdagen fattade nyligen beslut om att arbetsmarknadens behov ska påverka vilka utbildningar som erbjuds, och att kommuner ska samverka om erbjudandet av utbildningar inom ett område.

– Det är ett beslut som på sikt kommer att gynna såväl nuvarande som framtida ME-skolor och branschens behov av utbildade maskinförare, säger Jonas Thorstenson.

Idag finns nio ME-skolor, från Svalöv i söder till Skellefteå i norr. Från och med hösten 2023 kommer de två nya skolorna i Kiruna och Söderhamn att börja ta emot elever.

 

Läs mer om utbildningarna på Maskinentreprenörernas webbplats här!

 

 

 

Källa: Maskinentreprenörerna