Kortnyheter

Nytt fryslager möter familjeskogsbrukens plantbehov

Foto: Oskar Olsson

Idag invigdes Södras nya fryslager för plantor av styrelseordförande Magnus Hall. Frysen, som ligger i Falkenberg, är Södras första och har utrymme att hantera 40 miljoner skogsplantor. Det är en stor kapacitetsökning jämfört med tidigare hyrlösningar. Investeringen möjliggör att Södra långsiktigt kan möta den ökade efterfrågan på skogsplantor av god kvalitet från familjeskogsbruken.
 
Södras uppdrag är att bidra till att förnya och förädla skogsgårdens värden. Med det nya fryslagret och dess integrerade packhall för skogsplantor, en investering på omkring 100 miljoner kronor, säkerställs tillgången på skogsplantor och förbättras kvaliteten på plantleveranser till familjeskogsbruken.

– Skogsplantor är en grundbult för skogsgården och dess framtida tillväxt, därför är vi väldigt glada att Södras verksamhet nu innefattar en lösning som på bästa sätt låter plantorna vila tills det är dags för plantering ute i skogen, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Södra Skogsplantor.

Plantfrysen, som är 5 000 m2 stor med tillkommande ytor för framplockning av laster, ligger i närheten av plantskolan i Falkenberg och blir Södras första frys i egen regi. Lokalerna är designade med energieffektivisering och arbetsmiljö i fokus och närheten till plantskolan innebär samordningsvinster med befintlig verksamhet och att Södra får en bättre kvalitetskontroll över plantorna från frö till leverans. Med kapacitet att förvara 40 miljoner plantor, möter det långsiktigt familjeskogsbrukens ökade efterfrågan på skogsplantor. Till samma anläggning har också byggts en ny packhall för sortering och packning av plantor.

– Tittar vi bakåt ett par år, har antalet tallplantor Södra säljer till medlemmarna tredubblats och trenden är uppåtgående överlag för på våra plantor. Med investeringen i det här toppmoderna fryslagret kan vi över tid leverera kvalitetsplantor till familjeskogsbruken när behovet finns, säger Peter Karlsson.

Källa: Södra