Nyhet

Södra investerar i eldriven flislastbil

Foto: Scania.

Södra har beslutat att investera i en eldriven, tung lastbil i den dagliga logistikkedjan för transporter av flis. Genom att flisbilen laddas med egenproducerad, fossilfri el, kommer miljöavtrycket från dessa transporter att minska dramatiskt. Den eldrivna flisbilen levereras av Scania och representerar en milstolpe i Södras långsiktiga mål om att övergå till fossilfria transporter. 

Vägtransporter är idag en central del av den svenska skogsindustrin, och som en av de största transportköparna har Södra länge strävat efter att effektivisera och miljöanpassa sina transporter. Lastbilstransporter står för ungefär 5% av Södras fossila koldioxidutsläpp när man även inkluderar indirekta utsläpp. Genom implementeringen av denna tunga lastbil för transport av flis i Blekinge och östra Småland tar man ett viktigt kliv mot en fossilfri framtid.

Utbyggnad av infrastrukturen

Elflisbilen förväntas levereras mot slutet av 2024 och under perioden 2025–2027 kommer lastbilen att testas under verkliga förhållanden. Målet är att lastbilen kommer rulla cirka 10 000 mil per år, vilket motsvarar en runda på 40 mil varje dag. Samtidigt, för att klara laddning i ordinarie verksamhet, planeras en omfattande utbyggnad av laddinfrastrukturen vid industrierna i Mörrum, Mönsterås, Orrefors och Långasjö under det kommande året. Efter testprogrammet kommer pilotprojektet att utvärderas för att skapa en tydlig plan inför en storskalig elektrifiering av hela Södras fordonsflotta.
  
– Den här elflisbilen är en spännande milstolpe i vårt arbete att elektrifiera lastbilsflottan, inte minst eftersom vi sätter in den i skarpt läge direkt som en del av ordinarie transporter. Projektet kommer lära oss mycket samtidigt som det bidrar till Södras övergripande mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2040. Jag är övertygad om att testet även kommer generera värdefulla insikter som hela branschen kan ha nytta av inför framtiden, säger Henrik Brodin, programchef för Fossilfritt Södra.

Del av TREE-projektet

Pilotprojektet är en del av TREE-projektet, ett initiativ koordinerat av Skogforsk, skogsbrukets gemensamma forskningsinstitut. Projektets övergripande mål är att bidra till att 50 procent av skogsbrukets nya lastbilar är eldrivna år 2030. Utöver Södra deltar ytterligare 20 partners i denna ambitiösa satsning, inklusive andra skogsbolag, logistikföretag, åkerier, laddbolag, teknikföretag och universitet.

Viktiga frågor gällande ruttoptimering och laddinfrastruktur kommer att besvaras i samband med projektet, kunskap som kan hjälpa Södra och deras avtalsåkerier att sänka sina kostnader och miljöavtryck genom hela värdekedjan.

Sätts in i ordinarie ruttplanering

Elflisbilen är en Scania 45R med lastkapacitet på upp till 64 ton. Med en beräknad räckvidd på 25 till 30 mil i Södras drift är den perfekt för att göra regionala transporter inom östra Småland. Lastbilen har 3 integrerade elmotorer som ger kontinuerligt effekt motsvarande 610 hk och kommer utrustad med den största batteriinstallationen på hela 624 kWh. Bilen klarar av att laddas med 375 kW effekt vilket innebär att laddtiden minimeras och i vanliga fall ligger på ungefär en timme för normal drift. Elflisbilen kommer att sättas in i ordinarie ruttplanering och köras precis som resten av Södras lastbilsflotta.

– Ett större skifte till fossilfria elektrifierade vägtransporter är definitivt på gång. Det ska bli spännande när elflislastbilen integreras i Södras dagliga produktion, säger Patrik Svanberg på Scania Sverige AB.

Källa: Scania Sverige AB