Nyhet

Dags för däckbyte

Foto: Getty Images

Vintern ligger runt hörnet och på vissa håll har den första snön redan kommit. I fjol bokade de flesta bilägarna tid för att byta till vinterdäck vecka 46 enligt statistik från Sveriges två största verkstadskedjor MECA och Mekonomen. Men för att undvika både trafikolyckor och köer hos verkstaden är det en bra idé att redan nu boka tid, menar Johan Christersson, kedjechef på MECA Bilservice. Nytt för i år är att även A-traktorer behöver ha vinterdäck, något som väntas öka trycket på verkstäderna.

Varje år när första snön och halkan kommer sker det olyckor och avåkningar på grund av att bilar är ute med sommardäck. Förra året skadades 3825 personer under oktober till december, enligt statistik från Transportstyrelsen.

– På verkstäderna är det alltid högt tryck och telefonen går varm när första snön kommer. Vintern kommer som en överraskning för många bilägare, säger Johan Christersson, på MECA.

Enligt lag måste en bil vara utrustad med vinterdäck, eller vinterhjul som den korrekta benämningen är, vid vinterväglag under tidsperioden 1 december–31 mars. Förra året skedde flest bokningar av däckbyte vecka 46 och 47, det vill säga en till två veckor innan 1 december. Johan Christersson på MECA tycker att fler borde byta till vinterdäck ett par veckor tidigare snarare än att vänta in i det sista.

– Byter man däck lite innan den värsta kylan slår till hinner man slita bort gummit som förhårdnat lite under förvaringen. Skjut inte upp bytet tills första snön kommer. Det skapar onödig stress, och du riskerar att antingen fastna i ett dike eller i kön till verkstaden, säger Johan Christersson.

För elbilsägare med fokus på räckvidd kan det vara bra att tänka över valet av vinterdäck. Gummiblandningen i däckets slitbana, däckets mönster och aerodynamiska däcksidor är exempel på faktorer som påverkar rullmotståndet. Och ju lägre rullmotstånd desto längre räckvidd. Det i sin tur gör att elförbrukningen och kostnaderna minskar.

Nytt för i år är att även A-traktorer behöver byta till vinterdäck. A-traktorerna har vuxit i popularitet de senaste åren och samtidigt som antalet A-traktorer har fördubblats på vägarna sedan 2019 har också olyckorna fördubblats, enligt statistik från Transportstyrelsen. De nya reglerna innebär att en A-traktor vid färd på väg ska vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning mellan den 1 december till 31 mars när vinterväglag råder.

– Det är viktigt att informera den här gruppen om vilka regler som gäller och få dem att både investera i, men också montera vinterdäcken i tid, säger Johan Christersson.

För att underlätta byte till vinterdäck erbjuder MECA smidig bokning online. Besök MECAs hemsida eller kontakta din lokala MECA Bilservice via telefon för att enkelt boka en tid för däckbyte och se hur mycket bytet kostar.

Källa: MECA