Nyhet

AirForestry får privat 5G-nätverk

AirForestry AB är glada att meddela ett samarbete med Tele2 och Nokia, vilket möjliggör införandet av ett toppmodernt privat 5G mobilt nätverk. Detta möjliggör för AirForestry att mobilt styra deras sex meter breda och eldrivna skördedrönare för att skörda och gallra skog från luften.

AirForestry utvecklar högkapacitetsdrönare för skogsgallring och med deras eldrivna skördedrönare är det möjligt att gallra och skörda skog från luften utan att skada mark eller omkringliggande träd, vilket kommer förflytta skogsbruket till luften. För att drönarna ska kunna kommunicera med omgivningen i avlägsna skogsområden där det ofta inte finns någon traditionell täckning behövs det en stabil, säker och robust uppkoppling med hög överföring för att kunna hantera exempelvis videoöverföring.

Tele2 har tillsammans med Nokia fått i uppdrag att leverera ett mobilt privat 5G-nät till AirForestry i ett pilotprojekt. Piloten kommer pågå fram till TID och om den är framgångsrik så är ambitionen att lösningen tas in i kommersiell skogsdrift. Tele2 levererar det privata 5G-systemet, som möjliggör en stabil och privat uppkoppling ute i skogen och säkerställer högre hastigheter och tillgänglighet.

– AirForestrys teknik är utan tvekan revolutionerande och deras vision för att kunna göra skogsskördningen mer effektiv och hållbar är banbrytande. Det är oerhört glädjande att få vara med på den här resan och bidra till realisering av helt nya innovationer. 5G och privata nät tar bort tidigare begränsningar och skapar obegränsade affärsmöjligheter, och vi ser fram emot fler tillämpningar som kan öka företagens innovations- och konkurrenskraft, säger Stefan Trampus, chef för företagsmarknaden på för Tele2.

Drönarna styrs och kontrolleras från en portabel bod med portabla master där antennerna är placerade för att täcka området som ska gallras. Den flyttbara lösningen gör att den lätt kan sättas upp där det behövs och där det inte finns publik täckning eller några andra alternativa tekniker.

– Våra drönare kräver en effektiv och pålitlig dataöverföring för att kunna hantera all den data som de skickar och tar emot när de skördar och gallrar skog. Vi tittade på olika alternativ gällande uppkoppling, men i slutändan så var ett mobilt privat 5G nät det som passade våra specifika behov bäst, säger Olle Gelin, VD och medgrundare av Airforestry.

Nokia kommer att leverera Nokia Digital Automation Cloud (DAC) som ger tillförlitlig prestanda, hög bandbredd och låg latens, vilket möjliggör digital transformation för skogsindustrin.

– Nokia är stolta över att vara en del av detta projekt tillsammans med Tele2. Airforestrys teknologi kommer att förändra skogsbruket och göra det mer resurseffektivt och samtidigt minska skadorna på marken. En av utmaningarna är exakt navigering av drönarna och ett toppmodernt privat 5G nätverk är den perfekta tekniken för att stödja denna applikation, säger Stephane Haulbert, Nokia Enterprise Partners Business Leader i Europa.

Källa och foto: AirForestry