Eldrivna drönare ska gallra träd från luften

Eldrivna drönare ska gallra träd från luften

AirForestry är företaget som erbjuder en ny teknologi som gör det möjligt att gallra skog från luften. AirForestry minskar behovet av stickvägar, tar bort förbrukningen av diesel och ger bättre arbetsmiljö för dem som arbetar i skogen.

Skillnaden för skogen jämfört med gängse metod, att gallra med tunga dieseldrivna markgående fordon, är enorm, menar företaget i ett pressmeddelande. Tack vare att drönarna inte kräver stickvägar för att komma åt träden som ska gallras, sparas en femtedel av skogsmarken. Eftersom drönare inte behöver fri sikt på marken under sig, skonas annan vegetation, som buskar och träd. AirForestrys metod för gallring ger därmed bättre biologisk mångfald, skonsammare gallring och högre inlagring av koldioxid. Bara i Sverige kan metoden minska direkta utsläpp med över 150 000 ton koldioxid per år  samt öka skogens koldioxidupptag med en miljon ton per år.

Transformera skogsindustrin

Grundarna Markus Romar, Mauritz Andersson, Caroline Walerud och vd Olle Gelin, insåg att deras idé hade potential att transformera hela skogsindustrin.

– Att skörda från luften skapar fantastiska möjligheter för ett framtida skogsbruk. Jag själv är skogsägare och kunde tidigt se potentialen med AirForestrys lösning och vilken förändring den innebär för skogen. Det vi kan göra med våra skördedrönare är helt unikt, menar Olle Gelin.

Friskare och mer produktiv skog

Bland de tidigaste investerarna i bolaget var Walerud Ventures som från första kontakten blev imponerade av AirForestrys unika potential.

– AirForestry är genialiskt. När man väl förstår att skörda från luften med drönare är möjligt så känns det som den enda vägen framåt och helt galet att ingen gjort det än. AirForestry är en fantastisk lösning för en friskare, mer produktiv skog. Med AirForestry har vi möjligheten att göra en stor industri fossilfri och bättre för den levande planeten. Vi blev mycket imponerade av teamet och sedan vi hoppade på sommaren 2020 har det gått väldigt snabbt. Det är kul att äntligen få dela med oss av detta till världen efter så lång tid i stealth mode, säger Caroline Walerud från Walerud Ventures.

 

 

Källa: AirForestry

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar