Nyhet

Nytänkande SG Maskin firar 60 år med nya lokaler

SG Maskin firar 60 år med att flytta in i nya lokaler 2024. På bilden ser vi Stig och Henrik Gustavsson.

SG Maskin i Borås firar 60 år i år med att flytta in i helt nya lokaler på 1 850 kvadratmeter på Ramnaslätt.
– Det blir klart i vår. Då ska vi så klart fira, både med medarbetare och kunder, säger Henrik Gustavsson, ägare och vd.

Företaget grundades av pappa Stig Gustavsson 1964, då han som 15-åring lånade sin fars bondtraktor och började ploga snö åt kommunen. Efter fyra års idogt arbete kunde han köpa sin första egna traktorgrävare och företaget började växa med uppdragen.

Det stora lyftet kom med bygget av Öresundsbron – som invigdes i juli 2000 – då SG Maskin expanderade kraftigt. Några år senare gjorde sonen Henrik som pappa Stig: lånade en maskin och började ploga snö åt kommunen på kvällar och helger.

– Fast jag var 17 år och lånade en Volvo L90E av pappa, skrattar Henrik.

Ungefär där började maskinintresset växa för Henrik, som pluggade på teknikprogrammet på gymnasiet och hade fotboll som största fritidsintresse.

– Sedan gjorde jag lumpen som gruppchef på en maskin- pluton och då blev jag ännu mer intresserad av maskiner, säger Henrik.

Stig med sonen Henrik på SG Maskin i Borås.

Successiv generationsväxling

Sedan han muckat föll det sig naturligt att börja jobba i företaget. Först som maskinförare, både hjullastare och bandgrävmaskiner – och därefter som arbetsledare. Generationsväxlingen skedde successivt, men 2016 tog Henrik formellt över företaget.

Då var omsättningen 35–40 miljoner kronor om året. Nu ligger den på cirka 135 miljoner kronor om året och vi har ett 50-tal fast anställda.

– Vi har haft otrolig tur med konjunkturen. Samtidigt har vi expanderat geografiskt, även om kärnverksamheten finns i Boråstrakten.

Dagens SG Maskin blandar gammal beprövad strategi med nytänkande.

– När det gäller maskiner så har vi nästan enbart Volvo, 45 maskiner av totalt 60. Så har det varit sedan pappa Stigs dagar. Det är bra maskiner, vi får bra support av Swecon och maskinisterna gillar Volvo. Då är det ett enkelt val, säger Henrik.

Tänker nytt

Nytänkandet visar sig i den digitala utvecklingen. Att maskinerna är kopplade mot mySwecon är självklart sedan flera år. Dessutom har företaget en egen app – SG-appen – som används av medarbetarna. Där kan de exempelvis tidrapportera, ansöka om ledighet och få allmän information om företaget.

– Alla maskiner är också utrustade med en QR-kod. Den länkar till all nödvändig information om maskinen och kan användas vid inspektioner och av kunder, säger Henrik.

I och med flytten till de nya lokalerna på Ramnaslätt – cirka dubbelt så stora som nuvarande lokaler och utrustad med kontor, personalutrymmen samt modern verkstad och tvätthall – skrivs ett nytt kapitel i det 60-åriga företagets historia.

Nästa generationsväxling lär dröja, eftersom Henrik bara är 37 år. Ännu är inte de två döttrarna mogna att låna en maskin för att röja snö åt kommunen.

– Haha, vi får se hur det blir med det. Min pappa tvingade aldrig mig till något och jag tänker också låta mina barn bestämma själva över sina liv.

Källa: Swecon. Foto: Peter Holgersson.