Nyhet

En av Sveriges största eldrivna lastbilar rullar ut

Foto: Alltransport

Alltransport i Östergötland AB och Rusta AB tar nästa steg tillsammans för att hantera morgondagens transportutmaning och låter sin nya satsning göra entré via de Östgötska vägarna och vidare ut i landet.

Det 64 ton tunga, 24 meter långa lastbilsekipaget drivs av 100 % El, och är en av Sveriges första i sitt slag.

”Det som verkligen tilltalar mig är att vi gör detta på riktigt, utan någon
testverksamhet. Vi visar på handlingskraft och framåtanda när vi i partnerskap återigen utmanar branschstandarden långt innan alla pusselbitar egentligen är på plats för tekniken”,
säger Mathias Lidén, VD Alltransport i Östergötland AB.

Fordonet kommer dagligen transportera varor från Rustas centrallager i Norrköping till Rustas egna butiker i Stockholm och Mälardalen utefter en gemensamt utvald körsträcka tillsammans med fordonstillverkaren Volvo Lastvagnar som levererat ellastbilen.


El-lastbilen kommer vid full drift göra en förväntad co2 besparing på cirka 116 000 kg per år jämfört med ett traditionellt dieselfordon och är ett viktigt steg för båda parters miljömålsättning och öka andelen emissionsfria transporter.

”Vår nya eldrivna lastbil är en av Sveriges första i sitt slag och vi på Rusta är stolta över att minska vår klimatpåverkan med ny teknik i världsklass. Det är också är ett viktigt steg i vårt arbete för att uppnå vår hållbarhetsvision”, säger Göran Westerberg, VD Rusta.

EL-lastbilen är en Volvo FH 6×2 Electric

– Brutto kombinationsvikt: 64 ton

– Batterikapacitet: 540 kWh (Nominell effekt)

– Uteffekt: 490 kWh kontinuerlig effekt

Källa: Alltransport i Östergötland AB