Artiklar

Framtiden är här: Skogsmaskiner som kör av sig själva

Tobias Semberg på Skogforsk demonstrerar.

Skogforsk är i framkant av utvecklingen med 5G-teknik för självkörande fordon i tuff terräng. Tidigare har Skogforsk utfört tester med privata 5G nät, men nu har tester inletts med även det publika 5Gnäten med bra resultat.

Framtidens skogsbruk med 5G-teknikens inträde i skogsbruket är inte bara en teknisk framgång utan också en milstolpe för branschens hållbarhetsarbete. Fjärrstyrning av skogsmaskiner via 5G möjliggör högre precision och effektivitet, samtidigt som det bidrar till en säkrare och mer ergonomisk arbetsmiljö för förarna. Föraren behöver inte sitta i hytten på maskinen, utan kan flytta in i en bekväm kontorsmiljö.

Induos industriroutrar för 5G är nyckeln till att ansluta dessa självkörande maskiner till internet via mobilnäten. Dessa lösningar är inte bara tekniskt avancerade utan också anpassade för att uppfylla de strikta kraven i skogsmiljön. Genom ny teknik tas ett stort kliv mot att modernisera skogsbruket och samtidigt förbättra arbetsförhållandena.

Tidigare har Skogforsk testat med ett privat 5G-nät från Telenor, men tar nu steget över till det publika 5G-nätet där maskinen visat sig fungera alldeles utmärkt.

– Den här tekniken markerar början på en ny era där traditionellt skogsbruk och modern teknologi förenas. Det är en vinst för både miljön och företagen inom branschen, där 5G-teknologin inte bara ökar effektiviteten utan också bidrar till en hållbar framtid, säger Ulf Seijmer, Chief Innovation Officer vid Induo.

Skogforsks 5G-satsning är ett lysande exempel på hur teknisk innovation kan driva en hel bransch framåt, med både miljömässiga och ekonomiska fördelar.